Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα οι γιορτές συνδέονται πάντα με υπερφαγικά φαινόμενα. Ειδικά τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι σαν μια επαναλαμβανόμενη κρεπάλη κι αυτό γιατί και ο χειμώνας εννοεί περισσότερη κατανάλωση φαγητού για να θερμορυθμιστούμε εν ψυχρώ (για να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες) αλλά και γιατί μεσ’ στην γιορτινή ατμόσφαιρα δημιουργούμε ακατάλληλο διατροφικό περιβάλλον στο σπίτι, π.χ. διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, ξηροί καρποί, σοκολατάκια κλπ., με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμη κι αν δεν το έχουμε ανάγκη, αφού πρόκειται για εδέσματα πολύ γευστικά. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης και τις ονομαστικές εορτές, κάτι που προκαθορίζει ένα εκρηκτικό μείγμα υπερφαγίας στην διάρκεια των επαναλαμβανόμενων εορταστικών τραπεζιών.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, γιατί για να αποφύγουμε ή να αποκλείσουμε όλα αυτά τα γιορτινά καλέσματα και εν γένη της εορταστικής διάθεσης, είναι αναπόφευκτο, είναι να δοκιμάσουμε απ’ όλα χωρίς να αισθανθούμε οι φτωχοί συγγενείς της παρέας, αλλά με μέτρο, προσπαθώντας να αποφύγουμε την μεγάλη κρεπάλη, κατανάλωση φαγητού με την φιλοσοφία του «δεν υπάρχει αύριο».
Αυτά είναι μερικά tips, που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας για να συνέλθετε από την κρεπάλη των γιορτών.
Με αυτά μπορείτε να επανέλθετε και σωματικά και βιοχημικά (από πλευράς υγείας) σε μια καλύτερη φυσική κατάσταση και να μην μας κοστίσει η υπερφαγία των εορτών ούτε στην εμφάνισή μας, ούτε στην υγεία μας.
- Δεν μειώνουμε δραστικά την ποσότητα φαγητού και θερμίδων, για να μην υποστούμε στερητικά σύνδρομα και βουλιμικές τάσεις, όπως επίσης και να μην σοκάρουμε τον οργανισμό μας με πολύ μικρή πρόσληψη φαγητού.
- Μένουμε μακρυά από άσπρο αλεύρι και παράγωγά του (ψωμί-κριτσίνια-φρυγανιές-παξιμάδια-κέικ).
- Αρκετή ζάχαρη φάγαμε στις γιορτές, αποφεύγουμε λοιπόν την ζάχαρη και τα παράγωγά της δηλαλή κάθε λογής γλυκίσματα για λίγο διάστημα.
- Αποφεύγουμε υπερεξεργασμένα τρόφιμα δηλαδή προϊόντα σακούλας και πρόχειρο φαγητό.
- Αποφεύγουμε τα τηγανητά.
- Χρησιμοποιούμε μόνο αγνό παρθένο ελαιόλαδο και αυτό με μέτρο (2-3 κουταλιές της σούπας ανά ημέρα).
- Αυξάνουμε την πρόσληψη λαχανικών-φρούτων-δημητριακών-οσπρίων-ψαριών και πουλερικών.
- Χρησιμοποιούμε χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Αυξάνουμε την φυσική μας δραστηριότητα (γυμναστήριο-περπάτημα-σπορ-ποδηλασία κλπ).
http://www.moulinos-g.gr/