Κολοκυθάκια στην κατάψυξη

Είναι λαχανικό που μαγειρεύεται ολόφρεσκο. Αλλά μπορώ να τα βάλω  στην κατάψυξη και να τα έχω όλο το χρόνο. Όμως, πώς τα αποθηκεύω  στην κατάψυξη; Όλα τα μυστικά  και την συντήρηση τους σας τα έχω εδώ και είναι πολλά!

Δεν υπάρχει πιο ωραίο από να τα κόβεις  ολόφρεσκα και να τα μαγειρεύεις. Είναι τόσο τρυφερά και ντελικάτα και δεν αγαπούν καθόλου το κρύο! Όμως υπάρχει τρόπος  να τα συντηρήσω όταν τα έχω άφθονα στη εποχή τους.

Πως συντηρούνται τα φρέσκα

Συντηρούνται για 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, μετά αναγκαστικά πρέπει να τα βάλω στο ψυγείο για ακόμα 1-2 ημέρες ή να τα αποθηκεύσω στην κατάψυξη με έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Πώς αποθηκεύω κολοκυθάκια στην κατάψυξη

Μπορώ να αποθηκεύσω τα κολοκυθάκια στην κατάψυξη με αρκετούς τρόπους:

Τριμμένα για κολοκυθόπιτακολοκυθοκεφτέδες, σφουγγάτο.

Ολόκληρα για γεμιστά κολοκυθάκια.

Σε κομμάτια για σούπες και μαγειρευτά.

Σε φέτες για μουσακά.

Τα λουλούδια των κολοκυθιών καταψύχονται ολόκληρα, αφού τα γεμίσετε με γέμιση τυριού ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους!

κολοκυθοανθοι κολοκυθακια στην καταψυξη

Σε φέτες

Κάνω ελαφρύ τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο και μετά αποθηκεύω  στην κατάψυξη. Είναι ιδανικά , για σουφλέ, χανιώτικο μπουρέκι κλπ.

Όταν έχω φρέσκα  πολλά, τα κόβω κατά μήκος σε χοντρές φέτες. Τα σκουπίζω πολύ καλά γιατί ιδρώνουν. Τα αραδιάζω σε ταψί στρωμένες με λαδόκολλα αφού τα λαδώσω ελαφρά με πινέλο, χωρίς να προσθέσω αλάτι. Τα ψήνω στους 200 °C για 20′ να στεγνώσουν.

Αφού κρυώσουν τα βάζω  στην κατάψυξη απλωτά, όχι το ένα πάνω στο άλλο. Κι όταν παγώσουν όλα ξεχωριστά, τα μαζεύω σε σακουλάκια και τα έχω έτοιμα.

Κάθε φορά που θέλω να φτιάξω μουσακά τα στρώνω στο ταψί όπως είναι παγωμένα. Επειδή βγάζουν λίγη υγρασία στο ταψί, αμέσως μόλις κόψω το πρώτο κομμάτι από το φαγητό, στο κενό σημείο βάζω ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί κι αφήνω να τραβήξει όλη την υγρασία του.

https://www.argiro.gr/2020/04/kolokythakia-stin-katapsyksi/