"
Μια παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά της. Γίνονται κυρίως με κιμά και ρύζι, ενώ η σάλτσα αυγολέμονο απογειώνει την συνταγή. Δοκιμάστε...

Μια παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά της. Γίνονται κυρίως με κιμά και ρύζι, ενώ η σάλτσα αυγολέμονο απογειώνει την συνταγή. Δοκιμάστε την!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα κολοκυθάκια

  • 8 χοντρά κολοκύθια (ή 8 στρογγυλά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 καρότα (τριμμένα)
  • 2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
  • 2 καρότα (σε κομμάτια)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγα κλων. μαιντανό
  • Λίγα κλων. άνηθο
  • Για το απλό αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια (χυμό)

Για την κρέμα αυγολέμονο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 γρ. ζωμό από τα κολοκυθάκια (2 φλ.)
  • 1 λεμόνι χυμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κρόκους αυγού

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο με κιμά Κάποιοι τα φτιάχνουν χωρίς κιμά, αλλά η συνταγή της Αργυρώς είναι φτιαγμένη με κιμά και ρύζι, τόσο νόστιμα που θα θέλετε να τα φτιάχνετε συνέχεια. Περιχύστε με σάλτσα αυγολέμονο για να θυμίσει το φαγητό της γιαγιάς που τρώγαμε τα βράδια του χειμώνα όλοι μαζί.

    Για τα κολοκυθάκια

    Για τη συνταγή μας προετοιμάζουμε πρώτα τα κολοκύθια.

    Προτιμάμε στρογγυλά γιατί αυτά γίνονται καλύτερα γεμιστά.

    Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα.

     Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι για τα κολοκυθάκια.

    Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.

    Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄- 4΄.

    Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄- 3΄.

    Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

    Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση.

    Ανακατεύουμε καλά.

    Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.

    Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.

    Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.

    Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.

    Προσθέτουμε αλάτι κ πιπέρι.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

    Διαφήμιση

    Για το αυγολέμονο

    Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκυθάκια και θα λασπώσει το ρύζι).

    Χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο-λίγο το λεμόνι.

    Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

    Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.

    Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο.

    Περιχύστε το φαγητό και αφήστε τη σάλτσα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει μαζί με τα κολοκυθάκια.

    Για την κρέμα αυγολέμονο

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

    Ψήνουμε το ρου σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

    Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα ανακατεύοντας με σύρμα.

    Προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού κι ανακατεύουμε.

    Στύβουμε το λεμόνι πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

    Μυστικά

    Ποια κολοκύθια είναι ιδανικά για να γίνουν γεμιστά;

    Επιλέγω χοντρά κολοκυθάκια. Επίσης τα στρογγυλά κολοκύθια είναι ιδανικά για γέμισμα και πιο εύκολα στο άδειασμα της σάρκας τους. Έχω παρατηρήσει ότι είναι πιο νόστιμα και λίγο πιο γλυκά.

    Όταν αφαιρώ τη σάρκα των κολοκυθιών με το εργαλείο ή με κουτάλι, φροντίζω να αφήσω πάνω στο κολοκύθι περίπου ένα εκατοστό τοίχωμα ώστε να μη λιώσουν στο βράσιμο αλλά και για να μπορέσω να σερβίρω χωρίς να διαλυθούν. Ψιλοκόβω την ψίχα των κολοκυθιών και τη βάζω στη γέμιση.

    Ποτέ δεν ανοίγουμε τα κολοκυθάκια και από τις δυο πλευρές. Πάντα η μια πλευρά είναι κλειστή και είναι η βάση του κολοκυθιού. Όσο βράζει η γέμιση μέσα στο κλειστό κολοκυθάκι τραβάει την υγρασία του λαχανικού και γίνεται πιο νόστιμη. Αλλιώς, αν τα ανοίξετε κι από τις δυο μεριές, αδειάζει η γέμιση από πάνω κι από κάτω με το βράσιμο και γεμίζει ρύζι η κατσαρόλα, με αποτέλεσμα η σάλτσα να μοιάζει με πιλάφι.

    Αν τα κολοκύθια σας είναι χοντρά και μεγάλα, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση ώστε να γίνουν δυο γεμιστά κολοκύθια.

    Γέμιση ωμή ή σοταρισμένη;

    Απαραιτήτως σοτάρω την ψιλοκομμένη ψίχα κολοκυθιών με μπόλικο ξερό κρεμμύδι, γιατί ενισχύω τη νοστιμιά αυτού του μοναδικού φαγητού.  Άλλος ένας λόγος που σοτάρω λίγο την γέμιση, είναι ότι ισομοιράζω το χρόνο μαγειρέματος. Δηλαδή αν βάλω ωμό το ρύζι στα κολοκυθάκια τότε θα χρειαστούν περισσότερο βράσιμο για να σκάσει το ρύζι, με αποτέλεσμα να παραβράσουν τα κολοκυθάκια και να λιώσουν στο τέλος.

    Μυρωδικά και λαχανικά για έξτρα νοστιμιά στα γεμιστά κολοκυθάκια;

    Μπόλικος μαϊντανός και άνηθος μέσα στη γέμιση κάνουν τα γεμιστά κολοκυθάκια μου λαχταριστά και ταιριάζουν τέλεια με το αυγολέμονο.

    Λίγα κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού μέσα στο φαγητό δίνουν έξτρα αρώματα.

    Μην παραλείψετε για κανένα λόγο το τριμμένο καρότο στη γέμιση. Δίνει απίστευτη νοστιμιά.

    Πολλές φορές, αν τα καρότα είναι μεγάλα, κρατάω λεπτές φέτες και τα χρησιμοποιώ σαν καπάκι για το κάθε κολοκύθι.

    Τι ρύζι βάζω στα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο;

    Το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό για τα γεμιστά κολοκυθάκια.

    Κολοκυθάκια γεμιστά όρθια ή πλαγιαστά στην κατσαρόλα;

    Με ρωτάτε πολύ συχνά, αν και εγώ θεωρώ δεδομένο ότι τα γεμιστά κολοκυθάκια μπαίνουν πάντα στην κατσαρόλα μου όρθια. Πάντα στήνω τα κολοκύθια μου όρθια στην κατσαρόλα και ποτέ πλαγιαστά. Γιατί αφενός το ένα θα πατάει στο άλλο θα χαλάσει το σχήμα τους και θα λιώσουν. Αφετέρου είναι πιο εύκολο στο σερβίρισμα τους, παίρνουμε πιο εύκολα το ζωμό για το αυγολέμονο όταν γύρουμε την κατσαρόλα και δεν αδειάζει η γέμιση με τον βρασμό μέσα στην κατσαρόλα.

    Πατάτα στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια;

    Πατάτα στα κολοκυθάκια βάζουμε απαραιτήτως στα νησιά πρώτον γιατί εξυπηρετεί ώστε να στέκονται στη θέση τους τα κολοκύθια και δεύτερον γιατί γίνονται πολύ νόστιμες.

    Αυγολέμονο που δημιουργεί απορίες;

    Όπως σας γράφω και στην συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε απλό αυγολέμονο αλλά και αυγολέμονο κρέμα, με κορν φλάουρ. Το αυγολέμονο κρέμα με κορν φλάουρ, έχει το εξής ένα καλό: δεν πρόκειται να σας κόψει ποτέ ακόμα κι αν το ξαναζεστάνετε, γιατί το κορν φλάουρ λειτουργεί σαν συνδετικό της σάλτσας.

    γεμιστα κολοκυθακια - κολοκυθακια γεμιστα στο φουρνο - κολοκυθακια γεμιστα της γιαγιας - κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο - κολοκυθακια γεμιστα χωρις κιμα

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Τα μυστικά
    Τα μυστικά
    Τα μυστικά
    Σπίτι με την Αργυρώ
    Ευ Ζην
    Σπίτι με την Αργυρώ
    Σπίτι με την Αργυρώ
    Τα μυστικά
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×