• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1813
  • 8 χοντρά κολοκύθια (ή 8 στρογγυλά)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 καρότα (τριμμένα)
  • 2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
  • 2 καρότα (σε κομμάτια)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • Λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Λίγα κλων. μαιντανό
  • Λίγα κλων. άνηθο
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια (χυμό)

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 γρ. ζωμό από τα κολοκυθάκια (2 φλ.)
  • 1 λεμόνι χυμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κρόκους αυγού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Προτιμάμε χοντρά η στρογγυλά κολοκύθια γιατί είναι ιδανικά για γέμισμα.

    Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται στην κατσαρόλα.

    Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι.

    Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.

    Γέμιση

    Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄- 4΄.

    Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα τους, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄- 3΄.

    Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4’ μέχρι να αλλάξει χρώμα.

    Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση και ανακατεύουμε καλά.

    Στην κατσαρόλα

    Γεμίζουμε με ένα κουτάλι μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.

    Σκεπάζουμε τα κολοκυθάκια με τη φέτα-καπάκι.

    Τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.

    Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι, τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25’ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

    Αυγολέμονο

    Χαμηλώνουμε τελείως την εστία να κοπεί ο βρασμός να μην κοχλάζει το φαγητό.

    Χτυπάμε το αυγό με το λεμόνι και το αραιώνουμε ρίχνοντας σταδιακά λίγο ζωμό από το φαγητό.

    Περιχύνουμε τα υλικά, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.

    Αν θέλετε να γίνει πηχτό σαν κρέμα, διαλύστε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και προσθέστε προσθέστε το στο αυγό, συνεχίστε την διαδικασία.

    Περιχύστε το φαγητό και αφήστε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει χωρίς να έρθει σε σημείο βρασμού.

    Αποσύρουμε από την εστία.

    Αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο το φαγητό για 10’ και σερβίρουμε.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Το μυστικό για επιτυχία
    Το μυστικό για επιτυχία
    Μαθαίνω για:
    Σπίτι
    Ευ Ζην
    Φαγητά με λαχανικά
    Σπίτι
    Μυστικά για: Φαγητά με κρέας
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται