Πίσω

5 κοκτέιλ με μαστίχα

Σήμερα το βασικό υλικό της ημέρας, είναι το υπέροχο και μοναδικό γηγενές προϊόν μας η μαστίχα! Πιο συγκεκριμένα, θα σας δώσω 5 συνταγές για κοκτέιλ με μαστίχα που θα σας εκπλήξουν πολύ ευχάριστα και θα τις αγαπήσετε! Είναι πολύ εύκολες, με υλικά που μπορείτε να βρείτε πανεύκολα οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Κάποιες από αυτές δεν απαιτούν καθόλου επαγγελματικό εξοπλισμό. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι καλή διάθεση για να απολαύσετε κάτι μοναδικό!

Θα ήθελα όμως πριν περάσουμε στις συνταγές να σταθώ λίγο παραπάνω στη μαστίχα σαν Π.Ο.Π. ελληνικό προϊόν και να  αναφέρω μερικές από τις ευεργετικές της ιδιότητες, αλλά και για όσους δεν τη γνωρίζετε καθόλου να γίνει μια σχετική σύσταση-γνωριμία του προϊόντος.

Θεωρώ ότι πρέπει να αισθανόμαστε πολύ περήφανοι διότι πέραν του ότι είναι ένα 100 % ελληνικό προϊόν, τα τελευταία χρόνια είτε στη μορφή λικέρ, είτε σαν καλλυντικό, ρόφημα, ή φάρμακο, κάνει θραύση και στις αγορές του εξωτερικού. Στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, στην Αυστραλία, σχεδόν σε όλο τον κόσμο έχει αγαπηθεί πάρα πολύ χάρη στην ιδιαιτερότητα του σαν προϊόν, τη μοναδικότητα του, αλλά και για τις απίστευτες θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες που έχει. Πάμε λοιπόν να τη γνωρίσουμε λίγο!

Η ελληνική μαστίχα σε 5 μοναδικά cocktails

Η μαστίχα είναι η φυσική ρητίνη του δέντρου pistacia lentiscus var. Chia, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η μαστίχα Χίου έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση με ευεργετικά αποτελέσματα στη στοματική υγιεινή, τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την περιποίηση του δέρματος. Είναι ένα μοναδικό φυσικό προϊόν λοιπόν, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ποικίλες χρήσεις γνωστές από την αρχαιότητα. Σήμερα χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών, την ποτοποιία, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Παρακάτω σας έχω αναλυτικά τις αγαπημένες μου συνταγές, για 5 δροσερά κοκτέιλ με μαστίχα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι.

Mastiha sour

Θα χρειαστούμε

50 ml λικέρ μαστίχα

25 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

15 ml ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης, ή σιρόπι μελιού 1:1 (ζάχαρη/ζεστό νερό ή μέλι/ζεστό νερό)

10 ml ασπράδι αυγού (ή κάποιο υποκατάστατο του όπως αλμπουμίνη, aquafaba) (προαιρετικά)

2 σταγόνες bitters πορτοκαλιού ή bitters grapefruit ή και τα δυο από μια σταγόνα

Για το σερβίρισμα-γαρνίρισμα:

Ροδόνερο σε σπρέι (προαιρετικά)

Πάγος

Μια φλούδα λεμονιού

Mastiha sour κοκτέιλ με μαστίχα

Εκτέλεση συνταγής: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ και χτυπάμε σφραγίζοντας καλά, χωρίς πάγο, ή ανακατεύουμε με ένα μίξερ χειρός σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τον κρύο στιγμιαίο καφέ μας. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι για να φτιάξουμε έναν ωραίο αφρό, να ομογενοποιήσουμε τα συστατικά και να δημιουργήσουμε γεμάτο “σώμα” στο ποτό μας. Αποφύγετε αυτό το βήμα εάν δεν θέλετε να βάλετε ασπράδι αυγού ή αλμπουμίνη, ή aquafaba στο κοκτέιλ σας.

Αφού λοιπόν χτυπήσουμε χωρίς πάγο τα υλικά μας (dry shake), συμπληρώνουμε μέσα στο σέικερ πάγο μέχρι να γεμίσει και ξαναχτυπάμε δυνατά για να παγώσουμε  αυτή τη φορά το ποτό μας.

Χτυπάμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα, μετά ανοίγουμε το σέικερ και σουρώνουμε σε ένα όμορφο μεγάλο χαμηλό ποτήρι (τύπου double old fashioned) με καθαρό πάγο.

Αρωματίζουμε με έναν-δύο ψεκασμούς από το ροδόνερο πάνω από το ποτό. Γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμονιού που έχουμε αφαιρέσει ελαφρά με ένα peeler από ένα καθαρό και πλυμμένο λεμόνι. Την αφήνουμε μέσα στο ποτό για περισσότερο άρωμα.

Ένα από τα αγαπημένα μου κοκτέιλ με μαστίχα, ασύλληπτα αρωματικό, φρέσκο και γευστικό!

Basil and strawberry smash (Κοκτέιλ με μαστίχα, φράουλα και βασιλικό)

Θα χρειαστούμε:

50ml λικέρ μαστίχα

25 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

15 ml ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης ή σιρόπι βανίλιας

3-4 φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου

4 φράουλες ώριμες και πλυμένες

Για το σερβίρισμα-γαρνίρισμα:

Πάγος

Μια φράουλα κομμένη στη μέση

Ένα φύλλο βασιλικού

Μαύρο πιπέρι σε μύλο

Basil and strawberry smash κοκτέιλ με μαστίχα

 

Εκτέλεση συνταγής: Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα συστατικά και πιέζουμε ελαφρά με ένα γουδοχέρι να λιώσουν καλά οι φράουλες. Στη συνέχεια γεμίζουμε το σέικερ με καθαρό πάγο, όσο πιο ξηρό γίνεται (απ’ ευθείας από την κατάψυξη) και το σφραγίζουμε καλά. Χτυπάμε δυνατά για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Ανοίγουμε προσεκτικά το σέικερ και με ένα σουρωτήρι σαν αυτό του τσαγιού σουρώνουμε και σερβίρουμε το κοκτέιλ μας παράλληλα, σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned, μεγάλης χωρητικότητας.

Γαρνίρουμε με μια φράουλα κομμένη στη μέση και ένα φυλλαράκι βασιλικού. Τρίβουμε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω στο κοκτέιλ. Απλά υπέροχο!

Mojito με μαστίχα

Θα χρειαστούμε

50 ml λικέρ μαστίχα

25 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

15 ml σιρόπι μελιού 1:1 (μέλι/ζεστο νερό)

4- 5 φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου δυόσμου

25 ml σόδα, ή ανθρακουχο νερό αρωματισμένο με μαστίχα, ή απλό ανθρακούχο νερό

Για το σερβίρισμα-γαρνίρισμα:

Τριμμένος ή θρυματισμένος πάγος

Μια όμορφη κορυφή δυόσμου

mojito cocktail μοχίτο συνταγή

Εκτέλεση συνταγής: Βάζουμε όλα τα συστατικά της συνταγής σε ένα ψηλό και φαρδύ ποτήρι (τύπου highball), μαζί μια ποσότητα (1 scoop) θρυμματισμένου πάγου. Ανακατεύουμε προσεκτικά και καλά μέχρι να ομογενοποιήσουμε καλά τα συστατικά.

Στη συνέχεια συμπληρώνουμε μέχρι το χείλος του ποτηριού με θρυματισμένο πάγο και προσθέτουμε ένα splash από την σόδα (ή το ανθρακούχο νερό).

Γαρνίρουμε με μια ή δυο όμορφες κορυφές από το ματσάκι του δυόσμου. Αφού το χτυπήσουμε ελαφρά στην παλάμη μας για να απελευθερώσει τα αρώματα του, το τοποθετούμε ακριβώς δίπλα από το οικολογικό βιοδιασπώμενο καλαμάκι μας.

Δείτε την κλασική συνταγή, όλα τα μυστικά και το video για το καλύτερο μοχίτο εδώ.

M & M (Μastiha and Μandarine - Κοκτέιλ με μαστίχα και μανταρίνι)

Θα χρειαστούμε

50 ml λικέρ μαστίχα

25 ml φρέσκο χυμό λεμονιού

15 ml σιρόπι μελιού αρωματισμένο με stick κανέλας (δείτε πως να το φτιάξετε παρακάτω)

25 ml φρέσκο χυμό μανταρίνι ή πουρέ μανταρινιού

2-3 κομματάκια τζίντζερ

Για το σερβίρισμα-γαρνίρισμα:

Πάγος

Μια μεγάλη και όμορφη κορυφή δυόσμου

Ένα στικ κανέλας

Για το σιρόπι μελιού αρωματισμένο με ξύλα κανέλας:

200 ml νερό

200 γραμ. μέλι

3 στικ κανέλας

κοκτέιλ με μαστίχα και μανταρινι

Εκτέλεση συνταγής M & M:

Για το σιρόπι μελιού αρωματισμένο με ξύλα κανέλας: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τα στικ κανέλας μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν το υπέροχο άρωμα τους. Φροντίζουμε μέχρι να συμβεί αυτό (θα πάρει γύρω στα 3-4 λεπτά), να τα κουνάμε συνεχώς μέσα στο κατσαρόλακι για να μην καούν και μαυρίσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το ζεσταίνουμε, ή βάζουμε κατευθείαν ζεστό νερό από το βραστήρα και χαμηλώνουμε την εστία μας σε φωτιά χαμηλή. Εάν το νερό μας είναι ζεστό, ρίχνουμε σιγά σιγά το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το σιρόπι. Δεν θέλουμε να το βράσουμε, οπότε μόλις λιώσουμε το μέλι και ομογενοποιήσουμε καλά, αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι μας να παγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μόλις παγώσει, αφαιρούμε τα στικ κανέλας, σουρώνουμε καλά το σιρόπι και το αποθηκεύουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο δοχείο στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 3 εβδομάδες με 1 μήνα.

Για το κοκτέιλ με μαστίχα και μανταρίνι: Ρίχνουμε όλα τα συστατικά της συνταγής σε ένα σέικερ και με ένα γουδοχέρι πατάμε καλά τα κομματάκια τζίντζερ.

Στη συνέχεια προσθέτουμε πάγο στο σέικερ, σφραγίζουμε καλά και χτυπάμε δυνατά για περίπου 15 με 20 δευτερόλεπτα. Ανοίγουμε προσεκτικά το σέικερ και σουρώνουμε το ποτό μας με ένα σουρωτήρι τσαγιού σε ένα χαμηλό ποτήρι του ποτού, μεγάλο σε χωρητικότητα (double old fashioned).

Προσθέτουμε πάγο απευθείας από την κατάψυξη. Γαρνίρουμε με μια κορυφή δυόσμου και ένα στικ κανέλας.

Απίστευτα αρωματικό, σαγηνευτικό θα τολμούσα να πω! Είναι κόλλημα το κοκτέιλ αυτό, θα το λατρέψετε!

Mastiha fizz

Θα χρειαστούμε

50 ml λικέρ μαστίχα

20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού

10 ml σιρόπι μελιού (1:1 μέλι/ζεστό νερό)

3-4 φυλλαράκια φρέσκιας ή αποξηραμένης λουίζας (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αρωματικό βότανο σας αρέσει, όπως πχ δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο κλπ.)

25 ml ανθρακούχο νερό αρωματισμένο με μαστίχα (ή απλό ανθρακούχο νερό)

Για το σερβίρισμα-γαρνίρισμα:

Πάγος

1-2 φυλλαράκια φρέσκια ή αποξηραμένη λουίζα ή το αρωματικό βότανο που επιλέξατε

Μια φλούδα από λεμόνι

κοκτέιλ με μαστίχα mastiha fizz

Εκτέλεση συνταγής: Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα συστατικά πλην του ανθρακούχου νερού. Γεμίζουμε το σέικερ με πάγο και χτυπάμε δυνατά για περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Ανοίγουμε προσεκτικά το σέικερ και με ένα σουρωτήρι σαν αυτό του τσαγιού σουρώνουμε και σερβίρουμε το κοκτέιλ μας μέσα σε ένα ποτήρι τύπου Collins (ή αλλιώς ο γνωστός σε όλους σωλήνας).

Γεμίζουμε με καθαρό φρέσκο πάγο και απογεμίζουμε με το ανθρακούχο νερό.

Γαρνίρουμε με τα φύλλα της λουίζας (ή με όποιο αρωματικό βότανο έχουμε επιλέξει), αρωματίζουμε με μια φλούδα λεμονιού πιέζοντας την ελαφρά πάνω από το ποτό και αν θέλουμε περισσότερο άρωμα, την τοποθετούμε και αυτήν μέσα στο ποτήρι.

Μαγικός συνδυασμός αυτός της λουίζας με την μαστίχα, αλλά σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αρωματικό βότανο σας αρέσει.

Από τα πιο δροσερά και αρωματικά κοκτέιλ με μαστίχα. Θα παραμιλάτε αφού το δοκιμάσετε!

Θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες; Δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε. Και αν θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ, βρείτε τες όλες εδώ.

Διαφήμιση

Εσένα ποιό είναι το αγαπημένο σου κοκτέιλ;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται