Τα γλυκά κουταλιού ανήκουν στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και μπορούν να γίνουν με όλα τα φρούτα και τα λαχανικά της ελληνικής γης, χειμώνα και καλοκαίρι. Όμως αυτό που είναι πολύ σπουδαίο είναι το δέσιμο του σιροπιού για τα γλυκά του κουταλιού. Όλα τα μυστικά για σωστά δεμένο σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού, σας τα έχω εδώ.
Δένω το σιρόπι στα γλυκά κουταλιού, σημαίνει δίνω τη σωστή πυκνότητα στο σιρόπι, ώστε να συντηρηθεί σωστά το γλυκό του κουταλιού για πολλούς μήνες, χωρίς να αλλοιωθεί αλλά και χωρίς να ζαχαρώσει. Το σιρόπι στα γλυκά κουταλιού πρέπει να βράσει σωστά ώστε να μη ζαχαρώσει. Δηλαδή ένα αραιό σιρόπι όχι σωστά δεμένο, είναι αιτία να χαλάσει το γλυκό όπως επίσης και ένα παραβρασμένο ζαχαρωμένο σιρόπι με κρυστάλλους, είναι αιτία να χαλάσει το γλυκό του κουταλιού.
Το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού έχει δέσει σωστά όταν: σταγόνα από το σιρόπι του γλυκού στέκεται και δεν απλώνει, δεν τρέχει δηλαδή, αν δέσεις σωστά το σιρόπι στο γλυκό κουταλιού, σημαίνει ότι έχεις εξασφαλίσει τη συντήρησή του για πάρα πολλούς μήνες.
Όταν βράζεις γλυκό κουταλιού, καλό είναι να το βράζεις σε δυο στάδια. Έτσι θα δέσει πιο σωστά το σιρόπι και το γλυκό θα έχει το χρόνο να αποβάλλει τα υγρά του μέσα στο σιρόπι όσο κρυώνει. Στο δεύτερο και τελικό στάδιο του βρασμού το σιρόπι του γλυκού θα δέσει σωστά. Γλυκά όπως το σταφύλι γλυκό κουταλιού και το κυδώνι γλυκό κουταλιού επηρεάζονται χρωματικά από το σωστό δέσιμο του γλυκού και το χρώμα τους θα γίνει πιο έντονο.