Πίσω

Ιανουάριος – Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ο Ιανουάριος είναι εδώ. Μία νέα χρονιά, που ευχόμαστε να μας χαρίσει εκτός από την υγεία που δεν είναι καθόλου δεδομένη, πολλές στιγμές χαράς, αγάπης και ευτυχίας.

Επειδή η χαρά και η αγάπη περνάει πολλές φορές από το στομάχι, βρήκαμε για όλους εσάς τα φρούτα και λαχανικά που θα μπουν στο καλάθι μας αυτόν τον μήνα. Από τα αγαπημένα μας μανταρίνια και πορτοκάλια, μέχρι την αγκινάρα και τα ραπανάκια, θα δούμε μαζί ποια είναι εκείνα που θα πρέπει να επιλέξουμε να τρώμε αυτή την εποχή, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι πολύ πιο ωφέλιμο να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής και για οικονομικούς αλλά και για περιβαλλοντικούς – οικολογικούς λόγους.

Ιανουάριος - Φρούτα

Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γλυκολέμονα, κουμκουάτ, γκρέιπφρουτ, μοσχολέμονα, νεράτζια κίτρα, ρόδια και φράπες. Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν πολύ σε όλη την Ελλάδα.

Περγαμόντα που είναι γεμάτο υπέροχες μυρωδιές. Τόσο φρέσκο που το βρίσκουμε τον Ιανουάριο, θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε για όλη τη χρονιά. Κάπως έτσι, λίγο μετά τις γιορτές έρχεται η στιγμή να τα αγοράσουμε από τους πάγκους της λαϊκής ή από μανάβικα και να φτιάξουμε το δικό μας γλυκό του κουταλιού με περγαμόντο.

Αβοκάντο, ο Ιανουάριος είναι ίσως η καλύτερη εποχή για το αγαπημένο όλων αβοκάντο. Ένα φρούτο του οποίου τα 3/4 είναι νερό και τα υπόλοιπα καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τα λιπαρά μάλιστα που διαθέτει ένα αβοκάντο έχουν μελετηθεί εκτεταμένα και αποδεικνύουν τα χιλιάδες οφέλη του για την υγεία της καρδιάς μας.

Διαβάστε περισσότερο για το αβοκάντο και πώς να το διατηρήσετε φρέσκο αφού κοπεί.

Ιανουάριος - Λαχανικά

Μανιτάρια, με περισσότερα από 150 διαφορετικά βρώσιμα είδη στην Ελλάδα,  τα μανιτάρια είναι τα αγαπημένα πολλών ανθρώπων που λατρεύουν τη γεύση τους. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που τα ελληνικά άγρια μανιτάρια είναι μία από τις πιο υγιεινές και εξαιρετικές γαστρονομικά τροφές.

Σπανάκι, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται ευρέως στις διάφορες κουζίνες δίνοντας υπέροχες γεύσεις στα διάφορα πιάτα. Μαζί με το μπρόκολο έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών με τη βιταμίνη Α και C να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Σέλινο, αγκινάρα, αντίδια, καρότα που είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις, κυρίως καροτενοειδών όπως η β-καροτίνη και η λουτεΐνη.

Κουνουπίδι, κρεμμυδάκι φρέσκο, λαχανάκι Βρυξελλών που είναι γνωστά λόγω του ότι είναι πηγή δύο πολύ σημαντικών βιταμινών. Η πρώτη και πολύ βασική είναι η βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά τα τραύματα να θεραπεύονται πιο γρήγορα. Η δεύτερη είναι η βιταμίνη C γνωστή και απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Λάχανο, μαρούλι, πράσο, φινόκιο ή αλλιώς η ελληνική μαραθόριζα είναι ένα τραγανό σούπερ αρωματικό λαχανικό και τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Ταιριάζει πολύ στις σαλάτες και συνοδεύει πολλά ελληνικά πιάτα όπως είναι τα ζυμαρικά, το ριζότο, τα φαγητά κατσαρόλας, τα ψάρια, ενώ συνδυάζεται επίσης με ψητά κρέατα.

Ραπανάκια, παντζάρια, πατάτες.

Διαβάστε τα πάντα για τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που θα πρέπει να επιλέγουμε ανάλογα με τον μήνα εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται