Τα φρέσκα του Ιανουαρίου

Ο Ιανουάριος είναι εδώ και μαζί του και το 2021. Μία νέα χρονιά, μια νέα δεκαετία που ευχόμαστε να μας χαρίσει εκτός από την υγεία που δεν είναι καθόλου δεδομένη, πολλές στιγμές χαράς, αγάπης και ευτυχίας.

Επειδή η χαρά και η αγάπη περνάει πολλές φορές από το στομάχι, το argiro.gr αναζήτησε και βρήκε για όλους εσάς τα φρούτα και λαχανικά που θα μπουν στο καλάθι μας αυτόν τον μήνα. Από τα αγαπημένα μας μανταρίνια και πορτοκάλια, μέχρι την αγκινάρα και τα ραπανάκια, θα δούμε μαζί ποια είναι εκείνα που θα πρέπει να επιλέξουμε να τρώμε αυτή την εποχή, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι πολύ πιο ωφέλιμο να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής και για οικονομικούς αλλά και για περιβαλλοντικούς – οικολογικούς λόγους.

Δείτε εδώ τη λίστα με όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Ιανουαρίου αλλά και πεντανόστιμες συνταγές για να τα μαγειρέψετε και να τους ξετρελάνετε όλους.

Φρούτα Ιανουαρίου

εύκολη και γρήγορη μαρμελάδα μανταρίνι
Μαρμελάδα μανταρίνι: Δείτε τη συνταγή
πορτοκαλιου σουφλέ πορτοκάλι με παγωτό κακάο
Σουφλέ πορτοκάλι: Δείτε τη συνταγή
μυστικά για γλυκό κουταλιου νεράντζι αργυρω
Γλυκό κουταλιού νεράντζι: Δείτε τη συνταγή

Το περγαμόντο είναι γεμάτο υπέροχες μυρωδιές. Τόσο φρέσκο που το βρίσκουμε τον Ιανουάριο, θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε για όλη τη χρονιά. Κάπως έτσι, λίγο μετά τις γιορτές έρχεται η στιγμή να τα αγοράσουμε από τους πάγκους της λαϊκής ή από μανάβικα και να φτιάξουμε το δικό μας γλυκό του κουταλιού με περγαμόντο.

γλυκό κουταλιού περγαμόντο συνταγή
Γλυκό κουταλιού περγαμόντο: Δείτε τη συνταγή

Ο Ιανουάριος είναι ίσως η καλύτερη εποχή για το αγαπημένο όλων αβοκάντο. Ένα φρούτο του οποίου τα 3/4 είναι νερό και τα υπόλοιπα καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τα λιπαρά μάλιστα που διαθέτει ένα αβοκάντο έχουν μελετηθεί εκτεταμένα και αποδεικνύουν τα χιλιάδες οφέλη του για την υγεία της καρδιάς μας. 

Διαβάστε περισσότερο για το αβοκάντο και πώς να το διατηρήσετε φρέσκο αφού κοπεί.

Λαχανικά Ιανουαρίου

Με περισσότερα από 150 διαφορετικά βρώσιμα είδη στην Ελλάδα,  τα μανιτάρια είναι τα αγαπημένα πολλών ανθρώπων που λατρεύουν τη γεύση τους. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που τα ελληνικά άγρια μανιτάρια είναι μία από τις πιο υγιεινές και εξαιρετικές γαστρονομικά τροφές. 

ψητά μανιτάρια πλευρώτους στο φουρνο καθαρισμα στο τηγανι στη σχαρα στο γκριλ τραγανα
Μανιτάρια πλευρώτους: Δείτε τη συνταγή
σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο και ρόδι
Σαλάτα σπανάκι με κοτόπουλο και ρόδι: Δείτε τη συνταγή
κουνουπίδι πανέ νοστιμο συνταγη
Κουνουπίδι πανέ: Δείτε τη συνταγή

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γνωστά λόγω του ότι είναι πηγή δύο πολύ σημαντικών βιταμινών. Η πρώτη και πολύ βασική είναι η βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά τα τραύματα να θεραπεύονται πιο γρήγορα. Η δεύτερη είναι η βιταμίνη C γνωστή και απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ κρεμα χωρις αυγο
Λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ: Δείτε τη συνταγή
σούπα βελουτέ πράσου πρασόσουπα
Σούπα βελουτέ πράσου: Δείτε τη συνταγή
  • Φινόκιο

Το φινόκιο ή αλλιώς η ελληνική μαραθόριζα είναι ένα τραγανό σούπερ αρωματικό λαχανικό και τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Ταιριάζει πολύ στις σαλάτες και συνοδεύει πολλά ελληνικά πιάτα όπως είναι τα ζυμαρικά, το ριζότο, τα φαγητά κατσαρόλας, τα ψάρια, ενώ συνδυάζεται επίσης με ψητά κρέατα. 

ρωσικη παντζαροσουπα πολωνικη σουπα με παντζαρια παντζαρι
Παντζαρόσουπα: Δείτε τη συνταγή

 

Καλή χρονιά σε όλους!

 

Διαβάστε τα πάντα για τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που θα πρέπει να επιλέγουμε ανάλογα με τον μήνα εδώ.

Φρούτα και λαχανικά εποχής