Πίσω

Πίτσα Ζέας

Πόσες πίτσες έχουμε φτιάξει μαζί όλα αυτά τα χρόνια!

Άπειρες συνταγές για μαργαρίτα πίτσα, η μια καλύτερη από την άλλη. Έχω δοκιμάσει να φτιάξω μαργαρίτα πίτσα χωρίς γλουτένη, να φτιάξω πίτσα με αλεύρι για πίτσα αλλά και με πολλά και διαφορετικά αλεύρια.
Μου έστειλαν ένα εξαιρετικό αλεύρι Ζέας από τη Λάρισα κι εκτός από ψωμί είπα να φτιάξω και μια πίτσα Ζέας.
Η πίτσα χωρίς γλουτένη είναι αλήθεια ότι δεν βγαίνει πολύ αφράτη όμως η πίτσα Ζέας που έχει χαμηλά επίπεδα γλουτένης ομολογώ ότι βγήκε πολύ νόστιμη με ελαφρύ φούσκωμα και τραγανή ολόγυρα. Ιδανική γι’ αυτή τη δοκιμή πίτσα Ζέας ήταν η μαργαρίτα η πίτσα που λατρεύουμε όλοι.
Να υπενθυμίσω ότι ιδανικά θα ήθελα μια ️πίτσα χωρίς γλουτένη αλλά με αποτέλεσμα ιταλικής ζύμης για πίτσα. Ας δούμε πως πήγε η δοκιμή για ζέας πίτσα.
Άλλωστε τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού Ζέας δεν διαφέρουν κ πολύ από τα υπόλοιπα είδη αλεύρων σιταριού. Η μόνη διαφορά είναι ότι το αλεύρι Ζέας έχει μικρότερη ποσότητα γλουτένης.

Μπορεί βέβαια να έχει μικρότερη ποσότητα γλουτένης το ζέας όμως σε καμία περίπτωση δεν την συστήνω για πίτσα χωρίς γλουτένη.

Αφού οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία πρέπει να είναι παρά πολύ προσεκτικοί ακόμα κ σε μικρές ποσότητες γλουτένης.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησα την ζύμη για πίτσα αυτή τη φορά όχι με αλεύρι για πίτσα  αλλά με ζέας για δοκιμή ζέας πίτσα.

Για την πίτσα Ζέας

Είχα και φρέσκια μοτσαρέλα και λίγη σάλτσα για πίτσα κι έτσι η μαργαρίτα πίτσα ήταν η ιδανική επιλογή συνταγής.
Για 2 πίτσες έβαλα σε ένα μπολ 500 γραμ αλεύρι ζέας και πρόσθεσα 8 γρ (1 φακελάκι) ξερή μαγιά. Τα ανακάτεψα με ένα κουτάλι.

Πιτσα Ζεας - αλευρι και μαγια

Σε μια κανάτα έβαλα 320 γραμ χλιαρό νερό, έριξα μέσα 1 κσ ελαιόλαδο ,1 κγ αλάτι και πρέζα ζάχαρης. Τα ανακάτεψα να διαλυθεί το αλάτι στο νερό.
Έκανα λακκούβα στο αλεύρι και πρόσθεσα μέσα τα υγρά υλικά.
Με ένα κουτάλι ανακάτεψα κυκλικά στο κέντρο να βραχεί το αλεύρι σιγά σιγά.

Ανακάτεμα νερό - αλεύρι μαγιά για την πιτσα

Όταν όλα τα υλικά μαζεύτηκαν σε μπάλα ζύμης γύρω από το κουτάλι και σχηματίστηκε η ζέας πίτσα, άδειασα στον πάγκο τη ζύμη και απαλά άρχισα να ζυμώνω .
Η ζύμη για την πίτσα χωρίς γλουτένη στην αρχή ήταν αρκετά υγρή και κολλούσε στα χέρια. Όμως όσο την ζύμωνα έβλεπα ότι πίνει την υγρασία της.
Άλλωστε το αλεύρι απορροφά σταδιακά την υγρασία που του βάζουμε.

Γι’ αυτό μην βιαστείτε να προσθέσετε αλεύρι αν πρώτα δεν ζυμώσετε για λίγο τη ζύμη για ζέας πίτσα.

Βέβαια αν χρησιμοποιήσεις αλεύρι για πίτσα, η ζύμη βγαίνει λίγο πιο υγρή. Ενώ το αλεύρι ζέας τραβάει πιο πολύ υγρασία.

Πιτσα Ζεας πριν το φουσκωμα

Λάδωσα ελαφρά ένα μπολ και έβαλα μέσα τη ζύμη. Σκέπασα το μπολ κι άφησα να σταθεί για 45’.

Mετα το φουσκωμα

Αφού ξεκουράστηκε η ζύμη, δεν είδα ιδιαίτερο φούσκωμα. Δε διογκώθηκε όπως διογκώνονται όλες οι ζύμες για πίτσα. Όμως, όταν την έπιασα και την χώρισα στα δυο στην αφή κατάλαβα ένα ελαφρύ φούσκωμα. Ανυπομονούσα να δοκιμάσω τη ζύμη που μοσχοβολούσε οπότε η μαργαρίτα πίτσα με τα λαχταριστά υλικά της μπορούσε να περιμένει!
Προθέρμανα πολύ καλά τον φούρνο στους 220ºC.
Έβαλα μέσα μια πέτρα ψησίματος να κάψει καλά.
Μετά έβαλα λίγο καλαμποκάλευρο πάνω σε ένα ξύλο κοπής.
Έβαλα πάνω τη ζύμη και την άνοιξα με τα δάχτυλα. Η ζύμη ήταν λίγο σφιχτή.
Στο τέλος βύθισα τα δάχτυλα στην ζύμη πίτσας και την μετέφερα γλιστρώντας την πίτσα πάνω στην καυτή πέτρα.

Έψησα σε καυτό φούρνο για 15’.
Φούσκωσε ελαφρά, ρόδισε ολόγυρα, έκανε τραγανή κόρα και η ζύμη της αν και ήταν λεπτή, μέσα ήταν πολύ αφράτη.
Έτσι καυτή όπως ήταν η πίτσα, έβαλα πάνω λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και την δοκιμάσαμε ζεστή.
Ζυμη για πιτσα ζεας
Αν και σκέτη ήταν πραγματικά υπέροχη. Ζύμη γλυκιά με τραγανή κόρα καλοψημένη.
Το επόμενο κομμάτι ζύμης έγινε πίτσα μαργαρίτα κλασική με τα τυριά και την σάλτσα της και ήταν πραγματικά απίθανη.

πιτσα χωρις γλουτενη

Δοκιμάστε την κι εσείς και περιμένω εντυπώσεις.
Αν σας άρεσε η Πίτσα Ζέας, πάρτε ιδέες και φτιάξτε πίτσα με την παρέα σας!

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται