Το σκόρδο έχει έντονη οσμή και χαρακτηριστική καυστική γεύση. Μάλιστα, το άγριο σκόρδο έχει πολλές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Εδώ θα δεις για τα διάφορα είδη σκόρδου, πως να το καθαρίσεις και πώς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική μία ολόκληρη σκελίδα από σκόρδο. Μάθε, ακόμα, πώς να φτιάξεις πάστα σκόρδου και πως γίνεται ο πολτός σκόρδου.
Τα είδη του σκόρδου στην ελληνική αγορά
Οι κυριότερες τοπικές ποικιλίες που βρίσκονται στην ελληνική αγορά είναι οι παρακάτω:
Σκόρδο Τριπόλεως
Πρόκειται για σκόρδα με αρκετά μεγάλους άσπρους λοβούς και ρόδινο χρώμα για τους πρώιμους λοβούς. Τελευταία γίνονται ενέργειες, ώστε να αναγνωριστούν ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Σκόρδα κοινά
Είναι σκόρδα με μικρότερους βολβούς και σκελίδες με κίτρινη ή άσπρη σάρκα.
Σκόρδο Θράκης
Είναι σκόρδα με μεγάλους άσπρους βολβούς, για τα οποία γίνονται ενέργειες, ώστε να αναγνωριστούν ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
Σκόρδο Εύβοιας
Πρόκειται για λευκά ή κόκκινα σκόρδα.
Σκόρδο Λακωνίας
Είναι πράσινα σκόρδα μετρίου μεγέθους και πολλές σκελίδες.
Σκόρδο Σαντορίνης
Πρόκειται για σκόρδα με μία μεγάλη σκελίδα σκόρδου ή ένα λοβό και έντονη γεύση. Γενικότερα τα ελληνικά σκόρδα έχουν πιο δυνατή μυρωδιά, πιο πλούσια γεύση και γλύκα μετά το μαγείρεμα.
Άγριο σκόρδο
Το άγριο σκόρδο (Allium ursinum) αναπτύσσεται σε διάφορα εδάφη. Το άγριο σκόρδο έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα από το άγριο σκόρδο είναι βρώσιμα και συνδυάζονται με σαλάτες, σούπες, βούτυρο, ριζότο και ως συστατικό για πέστο αντί του βασιλικού. Τα φύλλο από το άγριο σκόρδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βραστά. Βρώσιμοι είναι και οι βολβοί, τα λουλούδια και οι μίσχοι. Το άγριο σκόρδο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Το άγριο σκόρδο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και πολλά οφέλη στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Το άγριο σκόρδο περιέχει αιθέρια έλαια, φαινόλες, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, θείο, λιπαρά οξέα ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Α και C κ.ά. Το άγριο σκόρδο διατηρείται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
Οι ανάγκες σε σκόρδο της εγχώριας αγοράς καλύπτονται με εισαγωγές από την Κίνα, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Το εισαγόμενο σκόρδο γενικά είναι πιο απαλό. Στο μαγείρεμα αλλοιώνεται η γεύση του και γίνεται πιο άγευστο.
Σκόρδο φρέσκο
Το φρέσκο ελληνικό σκόρδο είναι πιο μικρό σε μέγεθος, με πιο απαλή μυρωδιά και ελαφρύ με νότες φρεσκάδας. Η σωστή συντήρησή του σε δροσερό και ξηρό μέρος είναι πολύ σημαντική, ώστε να μη μαραθεί και χάσει το άρωμά του.