Πίσω

Υγιεινά σνακ για παιδιά στο σχολείο

Ο Σεπτέμβρης ήρθε. Είναι ο μήνας που παιδιά και έφηβοι προετοιμάζονται για το νέο σχολικό έτος και προμηθεύονται τα απαραίτητα εφόδια για τη νέα σχολική χρονιά. Ωστόσο, αυτός ο μήνας είναι εξίσου σημαντικός και για τους γονείς καθώς έχουν να αναλάβουν εξ΄ ολοκλήρου την επαναπροσαρμογή των παιδιών στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μέσα σε όλα αυτά που πρέπει να διαχειριστούν είναι και η διατροφή των παιδιών και να σκεφτούν νόστιμα σνακ για το σχολείο. Υγιεινά σνακ είναι η λύση για να τραφούν τα παιδιά σωστά. Τα υγιεινά σνακ για παιδιά πρέπει να είναι χορταστικά και πολύ θρεπτικά κατά το σχολικό ωράριο. Η αναζήτηση σνακ για παιδιά ίσως φαντάζει δύσκολη υπόθεση αλλά δεν είναι!

Έχουν πραγματοποιηθεί ολόκληρες μελέτες που παρουσιάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στο σχολείο. Τα σνακ που καταναλώνουν φαίνεται ότι επηρεάζουν την υγεία τους βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Τα αποτελέσματα αυτών είναι τα εξής:

  • Η διατροφή των παιδιών και των εφήβων φάνηκε να ακολουθεί ελάχιστα υγιεινά πρότυπα διατροφής ή τη Μεσογειακή διατροφή.
  • Η καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη είναι εντός των συστάσεων διεθνών οργανισμών για τα παιδιά και χαμηλή για τους εφήβους.
  • Η πρωτεϊνική πρόσληψη βρίσκεται στα συνιστώμενα όρια.
  • Η πρόσληψη υδατανθράκων είναι χαμηλότερη των συστάσεων ή οριακά εντός των ορίων.
  • Η πρόσληψη λίπους είναι υψηλότερη των συστάσεων.

Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής παιδιών & εφήβων

Οι μεγαλύτεροι αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά. Για αυτό πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να έχουν στη ζωή τους υγιεινές συνήθειες. Τα υγιεινά σνακ για το σχολείο αλλά και η σίτιση που παρέχουν ορισμένα σχολεία πρέπει να ακολουθούν τα πρότυπα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που θα είναι σύμμαχος της υγείας τους στο μέλλον. Αυτά που προτείνονται ως οδηγίες είναι τα εξής:

  • Ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
  • Γάλα, γιαούρτι ή τυρί καθημερινά.
  • Ποικιλία δημητριακών καθημερινά, ειδικά ολικής αλέσεως.
  • Κόκκινο ή/και λευκό άπαχο κρέας 2-3 φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να αποφεύγεται το επεξεργασμένο κρέας.
  • Ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα. Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα λιπαρό ψάρι.
  • Όσπρια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
  • 4-7 αυγά την εβδομάδα.
  • Ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή.
  • Περιορισμός κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
  • Σωματική δραστηριότητα καθημερινά.

Προτάσεις για υγιεινά σνακ

Σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες πλέον είναι πιο εύκολο για τους γονείς να προετοιμάσουν σνακ για το σχολείο στα παιδιά τους. Αρκεί να έχουν αγοράσει προϊόντα καλής ποιότητας. Και φυσικά να ακολουθήσουν έξυπνες συνταγές για υγιεινά σνακ για παιδιά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Σπιτική αραβική πίτα: Απλά γρήγορα και εύκολα μπορείς να φτιάξεις την δική σου αραβική πίτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα του εμπορίου. Μπορείς να την γεμίσεις με τα αγαπημένα υλικά του παιδιού σου. Σίγουρα στο σχολείο όλα τα παιδιά θα ζηλέψουν αυτή την αραβική πίτα.

Σαντουιτσάκια με αγγούρι: Μια εύκολη και πολύ δροσιστική επιλογή για σνακ για το σχολείο. Το αγγούρι και το τυρί κρέμα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστεί το παιδί να λάβει στο διάλειμμά του. Εννοείται ότι το αγγούρι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο λαχανικό. Όπως και το τυρί κρέμα με άλλο τυροκομικό βάση την προτίμηση του παιδιού για να το φάει όσο τον δυνατόν πιο ευχάριστα γίνεται.

Σπιτικές μπάρες δημητριακών: Τι καλύτερα υγιεινά σνακ για παιδιά από τις μπάρες δημητριακών με σοκολάτα. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά με μέλι και βρώμη αυτές οι μπάρες θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια στα παιδιά στο σχολείο.

Κριτσίνια με χαρουπάλευρο: Το χαρουπάλευρο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Τι καλύτερη ενέργεια θα μπορούσαν να λάβουν τα παιδιά μέσα από ένα σκαν. Τα κριτσίνια χαρουπάλευρου ανήκει στα υγιεινά σνακ για παιδιά που θα λατρέψουν καθώς αφήνουν μια γλυκιά γεύση. Τρώγονται πολύ ευχάριστα.

Bagel: λαχταριστά ψωμάκια που θυμίζουν στην όψη το κουλούρι Θεσσαλονίκης αλλά πιο χοντρά. Είναι το σνακ που θα σας λύσει τα χέρια. Φτιάξτε αυτά τα αφράτα ψωμάκια οπωσδήποτε. Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με κανέλα και ζάχαρη ή να τα γεμίσετε με ότι λαχταρά το παιδί σας, αλλαντικά, τυρί, λαχανικά, μαρμελάδα κ.α.

Σταφιδόψωμο: Υγιεινά σνακ για τα παιδιά είναι και τα σταφιδόψωμα. Αφράτα που χορταίνουν και αγαπάμε πολύ μικροί και μεγάλοι να τους συνοδεύουν στα διαλείμματά τους.

Αλμυρό κέικ λαχανικών με τυριά: Αν θέλετε να αποφεύγετε τα γλυκά σνακ για τα παιδιά σας προτιμήστε ένα κέικ λαχανικών. Τα λαχανικά είναι η πιο υγιεινή επιλογή που θα μπορούσατε να σκεφτείτε και παράλληλα έξυπνη να τα εντάξετε σε ένα κέικ που σίγουρα είναι πολύ πιο ελκυστικό στα παιδιά.

Διαφήμιση

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς

Τα υγιεινά σνακ για παιδιά πρέπει να έρχονται σε πλήρη αρμονία με τις προτιμήσεις τους για να μην τα απορρίψουν και καταφύγουν σε πιο ανθυγιεινές επιλογές. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να αποτελούν παράδειγμα και να τα κατευθύνουν προς ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να τους επιβάλλουν τι πρέπει να τρώνε ενώ μπορεί να μην τους αρέσει γιατί έτσι θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δείτε κάποια TIPS που θα σας διευκολύνουν να προσαρμόσετε τα παιδιά σας σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής:

  • Τα σνακ που φτιάχνετε για το σχολείο προσπαθήστε να έχουν όσο πιο πολλά χρώματα γίνεται. Τα φρούτα και τα λαχανικά, που πρέπει να είναι στη διατροφή των παιδιών, όταν είναι έτοιμα κομμένα καταναλώνονται πιο εύκολα και ευχάριστα από τα παιδιά.
  • Μάθετε τις αγαπημένες τροφές των παιδιών μας και εντάξτε τες πιο συχνά στο κολατσιό τους. Αν δεν είναι και τόσο υγιεινές προσαρμόστε τες.
  • Επειδή τα παιδιά βαριούνται εύκολα να εναλλάσσετε το γλυκό και αλμυρό σνακ.
  • Φροντίστε να συμμετέχουν τα παιδιά στην διαδικασία παρασκευής του κολατσιού τους. Έτσι, θα είναι πολύ πιο πρόθυμα να το φάνε.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα με ζάχαρη και αντ’ αυτού βάλτε φρούτα για σνακ.
  • Μην απαγορεύσετε στα παιδιά καμία τροφή. Αν δεν είναι τόσο θρεπτική απλά περιορίστε την.

Πώς συσκευάζουμε τα υγιεινά σνακ;

Η συσκευασία των τροφίμων είναι πολύ σημαντική για την διατήρησή τους. Οι γονείς πρέπει να έχουν προμελετήσει με ποιο τρόπο τα σνακ για τα παιδιά θα μπορούν να συντηρηθούν μέχρι το διάλειμμα τους. Αν και είναι μικρός ο χρόνος παραμονής τους εκτός ψυγείου, συχνά τα παιδιά είναι απρόσεκτα και μπορεί να εκθέσουν το φαγητό τους σε πιθανές επιμολύνσεις.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τρόφιμα είναι η παρατεταμένη έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες διότι μπορεί να επιφέρει την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροβίων. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεταφορά φαγητού σε ταπεράκια δεν εξασφαλίζουν ασφαλή αποθήκευση. Ωστόσο, στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά κουτιά αποθήκευσης φαγητού που μπορούν να κρατήσουν τα τρόφιμα κρύα καθώς έχουν διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για προσθήκη πάγου. Αντί για παγοκύστες, έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε παγωμένα κουτάκια χυμού ή μπουκαλάκι νερού που θα μπορέσουν να διατηρήσουν για κάποιο χρόνο χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένα έξυπνο τρικ για τη αποθήκευση των σνακ σε σωστές θερμοκρασίες είναι να τα προετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι που θα φύγει το παιδί για το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται τα τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες για περισσότερο χρόνο.

Τέλος, φροντίστε να μην έρχονται τα σνακ σε επαφή μεταξύ τους αν είναι πολλά και να συσκευάζονται ξεχωριστά.

Συμπερασματικά, τα υγιεινά σνακ είναι το Α και το Ω στην καθημερινή διατροφή των παιδιών καθώς με αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Υγιεινά σνακ για παιδιά είναι εύκολο να βρει κανείς αρκεί να υπάρχει φαντασία και καλή συνεργασία  μεταξύ γονιού και παιδιού.

Τα σνακ για το σχολείο παίζουν σπουδαίο ρόλο στις μετέπειτα διατροφικές συνήθειες του παιδιού και γι’ αυτό η συμμετοχή τους στην παρασκευή των σνακ και η γνώμη τους είναι σημαντικές. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται