Αραβική πίτα
Οι αραβικές πίτες γίνονται και άζυμες. Το άζυμο ζυμάρι γίνεται πιο λεπτό. Με ελάχιστη μαγιά μέσα στην ζύμη, η αραβική πίτα γίνεται πιο αφράτη και μαλακή.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι την ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι η με το μίξερ, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Η ζύμη θα σε οδηγήσει αν χρειάζεται λίγο έξτρα αλεύρι ή ελάχιστο νερό.
Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά για να γίνει ελαστική και λεία.
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι σε ένα μπολ.
Βάζουμε μέσα την ζύμη, την σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας ή βρεγμένο πανί.
Αφήνουμε τη ζύμη για αραβική πίτα να ξεκουραστεί για 30´.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι κομμάτια. θα φτιάξουμε 6 αραβικές πίτες.
Σχηματίζουμε 6 μπαλάκια ζύμης. Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια πάντα με την ένωση να είναι από κάτω.
Πιέζουμε τα μπαλάκια ζύμης να πλατύ τον ελαφρά.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε να σταθούν κει να ξεκουραστούν για 10’.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ένα ένα φύλλο με τα χέρια να γίνει πλατύ. Με τον πλάστη ανοίγουμε σε λεπτή αραβική πίτα.
Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας για να μην κολλάει η ζύμη.
Τραβάμε ελαφρά με τα δάχτυλα κάθε πίτα όπως όταν ανοίγουμε πίτσα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και δύο κουταλιές νερό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Ζυμώνουμε τη ζύμη μας πάνω στον πάγκο για να γίνει ελαστική και λεία.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί από 40 λεπτά έως μια ώρα και να φουσκώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε έξι κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα ανοίγουμε ένα ένα σε λεπτή αραβική πίτα.
Σε καυτό αντικολλητικό σκεύος χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε κάθε πίτα για ένα λεπτό από κάθε πλευρά, πάντα σε μέτρια φωτιά.
Τις σερβίρουμε όσο είναι ζεστές, γεμίζοντάς τες με ό,τι μας αρέσει. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε σχάρα ή στο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά.
Ψήνουμε αραβική πίτα
Βάζουμε αντικολλητικό σκεύος σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
Χωρίς να προσθέσουμε καμία λιπαρή ουσία, ακουμπάμε μία αραβική πίτα στο καυτό τηγάνι.
Χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια φωτιά.
Ψήνουμε κάθε πίτα για ένα λεπτό περίπου από κάθε πλευρά, πάντα σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε την καυτή αραβική πίτα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια.
Όμοια φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες αραβικές πίτες.
Οι πίτες όταν ψήνονται φουσκώνουν σαν μπαλόνι και μετά όταν τις βγάζουμε πέφτει ο όγκος τους και μένουν μαλακές κι αφράτες.
Αλείψτε την καυτή αραβική πίτα με λίγο καλό βούτυρο κι απολαύστε την σκέτη σαν σνακ ή συνοδέψτε το φαγητό σας.
Τις σερβίρουμε όσο είναι ζεστές, γεμίζοντας τες με ό,τι μας αρέσει.
Αραβικές πίτες φούρνου
Εναλλακτικά, ψήνουμε τις αραβικές πίτες σε σχάρα ή στο φούρνο σε καυτό ταψί.
Ακουμπάμε τις αραβικές πίτες στο καυτό ταψί κλείνουμε τον φούρνο και ψήνουμε για λίγα λεπτά 4-5’, στους 200ºC μέχρι να φουσκώσουν σαν μπαλόνι.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν οι αραβικές πίτες διατηρήστε τες μαλακές για 2-3 ημέρες, βάζοντας τες σε σακούλα τροφίμων.
Οι ψημένες αραβικές πίτες διατηρούνται σκεπασμένες στην κατάψυξη για πολλές εβδομάδες.
Ζεστάνετε την ελαφρά όπως είναι παγωμένη ,για λίγα λεπτά, να μαλακώσει.