Πίσω

Churros, τουλουμπάκια, σου & το μυστικό τους

Τι κοινό έχουν αυτές οι 3 λαχταριστές γλυκές συνταγές; 3 διάσημα γλυκά που όλοι έχουμε δοκιμάσει.

Ανατολίτικα τουλουμπάκια

Λαχταριστά, βουτηγμένα σε σιρόπι, αποτελούν μια από τις ωραιότερες ανατολίτικες συνταγές.

Τουλουμπάκια

Τούρκικη συνταγή όπως και το όνομα της. Το καλό βούτυρο στα τουλουμπάκια, μαζί με την αφράτη ζύμη που ρουφάει το σιρόπι και ποτίζουν μέσα, τα καθιστούν πράγματι ξεμυαλιστικά. Συνταγή μιας άλλης εποχής, που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να έχει φανατικούς οπαδούς.

Αυτές οι μπουκιές με τις βαθειές ρίγες στην αφράτη ζύμη, είναι το χαρακτηριστικό τους. Και είναι πραγματικά ακαταμάχητες αυτές οι σιροπιαστές μπουκιές. Ξεκινάς με ένα και τρως όσα έχεις μπροστά σου.

Η καλή τουλούμπα γίνεται με διπλό τηγάνισμα. Δηλαδή η ελαστική ζύμη που γίνεται με αλεύρι, βούτυρο, νερό κι αυγά, τηγανίζεται σε μικρά κομμάτια, σε χαμηλή φωτιά για 2′.  Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε δίσκο και τα περνάμε για δεύτερη φορά σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, να κάνουν κρούστα. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται περισσότερες ημέρες.

Αυτή η διαδικασία γίνεται στα ζαχαροπλαστεία, γι’ αυτό και οι τουλούμπες ζαχαροπλαστείου είναι λαχταριστές.  Αυτά τα κομματάκια τηγανητής ζύμης είναι διαδεδομένα στα Βαλκάνια αλλά και στον Αραβικό κόσμο.

Τσούρος ή Churros

Όποιος έχει δοκιμάσει ζεστά-ζεστά κι αφράτα μεξικανικά τσούρος, έγινε πιστός οπαδός.

Συνταγή από την Ισπανική και Πορτογαλική κουζίνα, που όμως πέρασε στο Μεξικό. Διαδώθηκαν πολύ σε όλη την Αμερική από τους Μεξικανούς μετανάστες και εξ’ αιτίας αυτού, τα θεωρούν γλυκό της μεξικανικής κουζίνας.

Αφράτη ζύμη με βούτυρο, αυγό κι αλεύρι, που τηγανίζεται σε καυτό λάδι και πασπαλίζεται με μπόλικη κανελοζάχαρη.

Τα churros είναι γλυκά με τραγανή ζύμη και μέσα αφράτη καρδιά.

ισπανικα churros σπιτικά τσούρος με σοκολατα εύκολη συνταγή για μεξικανικα λουκουμαδακια γλυκό
Churros (Τσούρος) από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τα τσούρος έγιναν διάσημα στην Αμερική κι από εκεί σε όλο τον κόσμο.

Όπως στην Ελλάδα βρίσκεις μαγαζιά στους δρόμους που πουλούν λουκουμάδες, έτσι στο εξωτερικό υπάρχουν μικρές γωνιές που πουλούν ζεστά και λαχταριστά churros με τραγανή κι αφράτη ζύμη. Είναι βουτηγμένα σε μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη και τριμμένη κανέλα.

Τα τσούρος τα βρίσκεις σε μικρές μπουκιές αλλά και μακριά μπαστούνια ζύμης, που φτάνουν και τα 30 εκατοστά. Ενίοτε τα σερβίρουν και με σάλτσα σοκολάτας.

Η ζύμη για τσούρος είναι ελαστική και τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Χαρακτηριστικό σχήμα τους οι βαθιές ρίγες στη ζύμη που γεμίζουν κανέλα και ζάχαρη μετά το βαθύ τους τηγάνισμα.

Σου – Choux

Τα σου ή σουδάκια, είναι λαχταριστή ζύμη σε σφαιρικό σχήμα που γεμίζεται με διάφορες κρέμες. Τα σουδάκια σερβίρονται σκέτα, με κρέμα και καραμέλα ή αποτελούν μέρος ενός γλυκού όπως το λαχταριστό προφιτερόλ.

προφιτερόλ συνταγη επαγγελματικη ζαχαροπλαστειου με σοκολατα γαλακτοσ σουδακια κρεμα σου
Προφιτερόλ

Η γαλλική συνταγή pâte à choux, διάσημη σε όλο τον κόσμο, δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Ποιος θα αντισταθεί σε ένα καλοφτιαγμένο προφιτερόλ με τραγανά κι αφράτα σου, πλούσια κρέμα και σάλτσα σοκολάτας ;

Τα βασικά υλικά για την ζύμη των σου, είναι αλεύρι, νερό, βούτυρο και αυγά.

Η ζύμη για σου, χωρίς να έχει διογκωτικά, φουσκώνει λόγω της υγρασίας που έχει αλλά και λόγω των αυγών. Όταν ψήνονται τα σου στον φούρνο, εξατμίζεται το νερό και φουσκώνει η ζύμη. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τραγανή ζύμη εξωτερικά και κενό εσωτερικό, ιδανικό για να γεμίσει με κρέμα ή παγωτό.

Όλα τα παραπάνω διάσημα γλυκά, εκτός από κοινά υλικά, έχουν κι ένα χαρακτηριστικό μυστικό στην παρασκευή τους. Τα απλά υλικά που περιέχουν τα ανατολίτικα τουλουμπάκια τα μεξικανικά τσούρος και τα γαλλικά σου, είναι τα ίδια.

Τα βασικά υλικά είναι αλεύρι, νερό, βούτυρο κι αυγά. Το κοινό και στα 3 λαχταριστά και πολύ διαδεδομένα γλυκά είναι ότι όλα παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο.  Δηλαδή η διαδικασία παρασκευής τους γίνεται στην κατσαρόλα. Είναι μια ζύμη που βράζεται στην ουσία. Το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και λίγη ζάχαρη, βράζουν στην κατσαρόλα και μετά ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ζύμη γύρω από την κουτάλα. Αφού αποκτήσει σταθερή υφή και κρυώσει για λίγο το ζυμάρι, τότε προστίθενται τα αυγά και την μετατρέπουν σε ελαστική, κολώδη ζύμη.

Εσύ ποιό από τα 3 θα φτιάξεις πρώτα ;

Πάρε κι άλλες ιδέες για εύκολα ατομικά γλυκά !

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται