Πίσω

Υγιεινές συνταγές με ρύζι & λαχανικά από την Αργυρώ

Σπανακόρυζο, πρασόρυζο, λαχανόρυζο. Τρεις απλές συνταγές που σου θυμίζουν ότι ο πλούτος της ελληνικής κουζίνας είναι ανεξάντλητος. Και δεν έγκειται μόνο στην ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιεί, αλλά και στον ιδιαίτερο συνδυασμό τους. Εναρμονισμένη απόλυτα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής ακολούθησε τις καθημερινές ανάγκες του μέσου Έλληνα και γέννησε πιάτα γεμάτα δύναμη και υγεία. Πιάτα κατάλληλα για όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και για τις μεγάλες περιόδους νηστείας.

Έτσι για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα λαχανικά που δίνει ανά εποχή σε αφθονία η ελληνική γη, εφευρέθηκαν νέοι τρόποι μαγειρέματός τους. Μία από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές είναι το πάντρεμά τους με το ρύζι. Το ρύζι δίνει σώμα σε οποιοδήποτε φαγητό και το κάνει πιο “γεμάτο”. Ο συνδυασμός του με τα λαχανικά δίνει ένα φαγητό χορταστικό, θρεπτικό και πλήρες από όλες τις απόψεις.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι η εποχικότητα στις χρήσεις των υλικών. Κάθε εποχή έχει τα δικά της φρέσκα και κάθε φαγητό απέκτησε και τη δική του εποχικότητα. Έτσι το λάχανο, το σπανάκι και το πράσο ήταν αυτά που μαγειρεύτηκαν το χειμώνα με το ρύζι και γεννήθηκε το λαχανόρυζο, το σπανακόρυζο και το πρασόρυζο αντίστοιχα, σε αντιδιαστολή με τα καλοκαιρινά λαχανικά που το καλοκαίρι μαγειρεμένα με το ρύζι δώσανε τα γεμιστά.

Εύκολα, καθημερινά φαγητά και τα τρία, έχουν αγαπηθεί από γενιές και γενιές σε διάφορες παραλλαγές. Αυτό που παραμένει κοινό στοιχείο σε όποια μορφή και να απολαμβάνει κανείς αυτές τις συνταγές, είναι η θαλπωρή του φαγητού και η φρεσκάδα των υλικών που αναδύουν σε κάθε περίπτωση.

Ένα σούπερ αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό είναι το λαχανόρυζο.

Και το λεμονάτο και το κοκκινιστό, είναι εύκολες καθημερινές συνταγές για πεντανόστιμο, ζεστό και θρεπτικό χειμωνιάτικο φαγητό. Και αν νηστεύετε ή ακολουθείτε βέγκαν διατροφή, θα γίνει σίγουρα μια από τις αγαπημένες σας συνταγές. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που μέσα από την απλότητά του δείχνει την αξία της Μεσογειακής διατροφής.

λαχανόρυζο λεμονάτο της Αργυρώς
Λαχανόρυζο λεμονάτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το αγαπημένο και υγιεινό σπανακόρυζο, κρύβει ακόμα περισσότερα οφέλη λόγω των συστατικών του.

Χορταστικό και υγιεινό φαγητό που αξίζει να εντάξετε στο εβδομαδιαίο μενού, ότι πρέπει για όλη την οικογένεια. Το σπανάκι θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά και δυναμωτικά λαχανικά, λόγω κυρίως του σίδηρου που περιέχει.

Σπανακόρυζο λεμονατο παραδοσιακο κλασσικο, σπανακόρυζο της γιαγιάς
Σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το πρασόρυζο αν και όχι τόσο διάσημο όσο τα άλλα δύο εδώ τιμώμενα φαγητά, είναι εξίσου θρεπτικό και δυναμωτικό.

Είναι επίσης και πολύ νόστιμο και δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε και να το εντάξετε στις αγαπημένες σας συνταγές.

Πρασόρυζο της Αργυρώς
Πρασόρυζο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται