Πίσω

Πότε χρησιμοποιούμε τα μυρωδικά;

Τα μυρωδικά και οι χρήσεις τους

Τα μυρωδικά είναι μια μεγάλη κατηγορία φυτών, που δίνουν ταυτότητα στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνο, προσφέροντας μοναδικά αρώματα και γεύση. Τι θα ήταν η χωριάτικη σαλάτα χωρίς την ρίγανη και γενικά η ελληνική γαστρονομία χωρίς τα μυρωδικά της; Μεταξύ των πιο γνωστών μυρωδικών είναι η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, η θρούμπη, ο δυόσμος, η μέντα, ο βασιλικός, το θυμάρι, ο μαϊντανός κλπ. Καθένα από αυτά έχει το δικό του άρωμα, και ταιριάζει σε συγκεκριμένο είδος μαγειρέματος.

Πότε τα χρησιμοποιούμε

Όταν το μυρωδικό είναι φρέσκο, συνήθως το προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, για να διατηρήσει ζωντανά τα αρώματά του. Το κοτσάνια από τον άνηθο και τον μαϊντανό τα ψιλοκόβουμε, για να απελευθερωθούν περισσότερα αρώματα, και τα προσθέτουμε στην αρχή, ενώ τα φύλλα στο τέλος. Στην περίπτωση που τα μυρωδικά είναι αποξηραμένα, τα χρησιμοποιούμε από την αρχή του μαγειρέματος.

Στην πράξη

Όσον αφορά τα ψάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά μυρωδικά και να τα γεμίσουμε στο εσωτερικό του, όπως ακριβώς μπορούμε να κάνουμε και με το κοτόπουλο. Ακόμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαρινάδες για διάφορα άλλα κρεατικά, αλλά και να αρωματίσουμε κάποιο ελαιόλαδο με μυρωδικό της αρεσκείας μας. Δείτε εδώ πως να φτιάξετε αρωματικά λάδια. Συνήθως, όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε ένα εκλεκτό κομμάτι κρέατος, χρησιμοποιούμε μυρωδικά με ήπιο άρωμα, για να μην επικαλύπτουν την γεύση του κύριου υλικού.     

Είναι το ίδιο τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα;

Πολλές φορές συγχέουμε τις δύο αυτές κατηγορίες. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα, η διαφορά τους είναι εμφανής. Τα μυρωδικά προέρχονται από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα των αρωματικών φυτών, ενώ τα καρυκεύματα από τον φλοιό, τις ρίζες ή τους σπόρους τους.

Συντήρηση

Τα φρέσκα μυρωδικά τα αποθηκεύουμε σε ειδικά σακουλάκια, μακριά από το ηλιακό φως, ώστε να μην χάσουν το άρωμα τους και εξασθενήσει το ζωηρό χρώμα τους. Αντίστοιχα πράττουμε και για τα αποξηραμένα. Για κάποια φυλλώδη μυρωδικά, που δεν είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και χάνουν το χρώμα τους όταν μπουν στην κατάψυξη, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ελαιόλαδο.

Δείτε παρακάτω πώς να αποξηράνετε τα φρέσκα μυρωδικά σας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται