Εκτέλεση
Για την χωριάτικη σαλάτα διαλέγουμε πάντα υλικά εποχής. Ντομάτες ώριμες και σφιχτές, αγγούρια λεπτά χωρίς σπόρους με την πράσινη φλούδα τους.
Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες. Κρατάμε όλα τα ζουμιά της ντομάτας σε ένα μπολ.
Κόβουμε το αγγούρι με την φλούδα του σε λεπτές φέτες.
Καθαρίζουμε την πιπεριά από σπόρους και μεμβράνες στο εσωτερικό της και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα με τη χωριάτικη σαλάτα.
Προσθέτουμε την άνυδρη αντράκλα-γλυστρίδα και τις ελιές.
Προσθέτουμε κάπαρη ψιλή και τις ξυδάτες καπαροκορφές.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατίζουμε ελαφρά κι ανακατεύουμε τα λαχανικά να αρχίσουν να μαρινάρονται.
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα ζουμιά από τις ντομάτες που κόψαμε, κόβουμε στη μέση την ζουμερή μικρή ντομάτα και την ζουλάμε να πάρουνε όλους τους χυμούς της μέσα στο μπολ.
Προσθέτουμε ανθό αλατιού λίγη ρίγανη και το ξύδι.
Με ένα πιρούνι ή με μικρό σύρμα ανάδευσης, ανακατεύουμε τα υλικά.
Προσθέτουμε το αγουρέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενωθούν τα υλικά.
Βάζουμε τη φέτα σε κομμάτια ακανόνιστα πάνω στη σαλάτα, περιχύνουμε με το λαδόξυδο ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε την κορυφαία χωριάτικη σαλάτα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Μυστικά
Για την χωριάτικη σαλάτα σας προτιμήστε ντομάτες ποικιλία belladonna ή άνυδρες ξερικές ντομάτες.
Το αγγούρι αφού το πλύνω καλά το βάζω πάντα με τη φλούδα.
Άνυδρη αντράκλα βρίσκετε μόνο το καλοκαίρι μέσα Ιουνίου με μέσα Αυγούστου και είναι υπέροχη.
Καπαροκορφές τουρσί ή μικρά καπαρόφυλλα τρυφερά απογειώνουν τη χωριάτικη σαλάτα.
Διαλέξτε μια ώριμη «ψημένη» φέτα βαρελίσια και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για να βγάλει τα αρώματα της.
Μην βάζεις ποτέ τη ντομάτα στο ψυγείο. Η παγωμένη ντομάτα στην χωριάτικη σαλάτα χάνει τα αρώματα της και τη γλυκά της.
Χρησιμοποιήστε ένα γνήσιο ξύδι από κόκκινο κρασί. Αυτό κάνει τη διαφορά στη χωριάτικη.
Δες εδώ πως θα συντηρήσεις τις ντομάτες.
Τα ζουμιά της ντομάτας απογειώνουν το ντρέσινγκ της σαλάτας. Μην τα παραλείψετε. Το λαδόξυδο ντομάτας είναι απλή αλλά κορυφαία σάλτσα σε νοστιμιά κι αρώματα.
Αν αγοράζετε ρίγανη προτιμήστε να παίρνετε ρίγανη σε αποξηραμένα ματσάκια και να την τρίβετε με τα χέρια τελευταία στιγμή πάνω στη σαλάτα. Άλλη διάσταση το άρωμα της. Αποφύγετε την τριμμένη ρίγανη γενικά. Χάνει σε αρώματα και γεύση.
Ξέρεις σε ποιο χωριό φτιάχτηκε για πρώτη φορά η χωριάτικη σαλάτα; Μάθε το εδώ!