Πίσω

Αρακάς

Ο αρακάς είναι ένα όσπριο, κι όχι λαχανικό, με μικρό, πράσινο, σφαιρικό καρπό, ο οποίος περικλείεται από τον λοβό (το εξωτερικό περίβλημα).
Ο αρακάς και οι συνταγές του εμφανίζονται στην αγορά στις αρχές της άνοιξης, αν και πλέον μπορούμε να τον βρούμε ανά πάσα στιγμή στο εμπόριο, με την κατεψυγμένη του μορφή. Πολλές φορές βέβαια η περίοδος συγκομιδής εξαρτάται από το αν έχει αναπτυχθεί αρκετά ο καρπός. Ο αρακάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βασικό υλικό σε λαδερές κυρίως παρασκευές καθώς και σαν συνοδευτικό. Συνεπώς οι συνταγές με αρακά είναι πολλές, αρκεί λίγη φαντασία για να τις δημιουργήσετε.

Διατίθεται είτε νωπός μέσα στο λοβό του, τους μήνες που γίνεται η συγκομιδή του, είτε κατεψυγμένος καθώς και σε κονσέρβα. Για να καταναλωθεί ως φρέσκος (εφόσον έχει αφαιρεθεί από το εσωτερικό του λοβού) θα πρέπει να γίνει άμεσα. Με την πάροδο μιας ημέρας χάνει μεγάλο ποσοστό από την θρεπτικότητά του. Ο κατεψυγμένος ψύχεται άμεσα.

Διατροφική Αξία

Περιέχει πρωτεΐνες, τέσσερις φορές περισσότερες από το καρότο, καθώς επίσης και υδατάνθρακες. Περιέχει επίσης επαρκή ποσότητα φυτικών ινών και σακχάρων, ενώ περιέχει χαμηλή ποσότητα λίπους. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι (περίπου δηλαδή 170gr) έχει 60 θερμίδες. Επίσης περιέχει διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως είναι η βιταμίνη Α, K, C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.

Ο αρακάς μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο σε περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε σωματικό βάρος, μιας και είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε θερμίδες. Επίσης, δρα και ως αντιοξειδωτικό δεσμεύοντας τις τοξίνες από τον οργανισμό. Βοηθάει στην διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα, κρατώντας την χοληστερόλη χαμηλά. Λόγω της ποσότητας φυτικών ινών που περιέχει (4gr σε μισό φλιτζάνι) βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τέλος, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει, δρα ευεργετικά για την καρδιά

Συνταγές με αρακά

Είναι ένα είδος οσπρίου ή για πολλούς είδος λαχανικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Χρησιμοποιείται σε πολλά γεύματα προκειμένου να δώσουμε μια έξτρα γεύση καθώς και χρώμα. Τον συναντάμε βρασμένο μέσα σε διάφορες σαλάτες. Αποτελεί και τέλειο συνοδευτικό σε διάφορα κρεατικά. Μία διαφορετική παρασκεύη που βλέπουμε συχνά, είναι η βελουτέ σούπα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή, με πλούσια γεύση, χρώμα και άρωμα.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται