Πίσω

Χταπόδι

Το χταπόδι ανήκει στην οικογένεια των μαλάκιων.

Το χταπόδι είναι στενά συνδεδεμένο στην ελληνική κουζίνα κυρίως με την περίοδο της νηστείας. Μπορεί να αποτελέσει έναν γρήγορο μεζέ αλλά και ένα πλήρες πιάτο, ανάλογα τον τρόπο που θα το μαγειρέψουμε. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν περίπου 12 διαφορετικά είδη, ενώ συχνά στο εμπόριο βλέπουμε και εισαγωγής.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη 

Πέρα από νερό, το χταπόδι περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, και συνεπώς πολλά σημαντικά αμινοξέα), ενώ έχει ελάχιστο λίπος και υδατάνθρακες. Μάλιστα σε 100 γραμμάρια περιέχονται 30 γραμμάρια πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει βιταμίνη Β12, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, νάτριο και φώσφορο.

Πέρα από την σημαντική θρεπτική του αξία, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου καθώς και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συνδέονται με μείωση των καρδιακών παθήσεων. Το γεγονός ότι περιέχει ελάχιστο λίπος το καθιστά ιδανικό για διατροφές με στόχο την απώλεια βάρους.

Επιλογή και Συντήρηση

Κατά την επιλογή του χταποδιού, ο πιο βασικός παράγοντας πρέπει να είναι η μυρωδιά. Τα πλοκάμια του πρέπει να είναι σκληρά και στην άκρη τους κατσαρά. Τα ντόπια χταπόδια μυρίζουν θάλασσα και το χρώμα τους να είναι λευκό. Αν δείχνει σημάδια ότι τείνει προς το κόκκινο, τότε καλό είναι να μην το επιλέξουμε καθώς είναι ημερών.

Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ φρέσκου και κατεψυγμένου. Σε περίπτωση που προμηθευτούμε φρέσκο, πρέπει να το καταναλώσουμε άμεσα. Διαφορετικά το βάζουμε στην κατάψυξη, όπου συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσοχή χρειάζεται στο μαλάκιο με οκτώ πόδια αλλά μονή σειρά από βεντούζες που δεν είναι χταπόδι αλλά υποδεέστερο είδος, σαφέστατα πιο οικονομικό.

Το χταπόδι στο πιάτο μας

Το χταπόδι αποτελεί ένα εξαιρετικό θαλασσινό, το οποίο με το σωστό μαγείρεμα μπορεί να μας προσφέρει μοναδικές γεύσεις. Μπορεί να συνδυαστεί με ζυμαρικά, καθώς και με όσπρια και να δώσει υπέροχα πιάτα. Τέλος, εκτός από βραστό και ξιδάτο που είναι και οι πιο γνωστοί τρόποι μαγειρέματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δροσερά πιάτα οσπρίων, δίνοντας έναν θρεπτικό συνδυασμό.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται