Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι, γυρίζουμε την κουκούλα του μέσα έξω, αφαιρούμε το εσωτερικό.
Αφαιρούμε το στόμα του και το πλένουμε πολύ καλά.
Το αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι και έπειτα το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
Υπολογίστε ότι από στη κάθε μια χάνεται το 30% του όγκου τους στο μαγείρεμα.
Βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, το χταπόδι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του.
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να ρουφήξει όλα τα υγρά του.
Σε αυτή τη φάση έχει ήδη πάρει σκούρο κόκκινο χρώμα.
Μόλις χαθούν όλα τα υγρά του, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4 – 5′ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα.
Θέλουμε μόνο να γίνει διάφανο και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε την κατσαρόλα να διαλυθούν όλοι οι χυμοί που έχουν στερεοποιηθεί στη βάση της.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 40΄, έως ότου μαλακώσει.
Τότε, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό.
Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, για να παραμείνει σπειρωτό και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε αρκετό πιπέρι.
Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε.
Μπορείτε να προσθέσετε κάποια γλυκαντική ουσία, ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι σε περίπτωση που είναι αρκετά αλμυρό.
Όταν σβήσουμε τη φωτιά πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
Δείτε και όλα τα μυστικά για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.