Πίσω

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα άλειμμα που παρασκευάζεται από αλεσμένα, ψημένα φιστίκια.

Συνήθως περιέχει επιπλέον συστατικά που τροποποιούν τη γεύση ή την υφή, όπως γλυκαντικά ή ουσίες. Αυτά συμβάλλουν σε μία πιο ομογενοποιημένη υφή. Το φυστικοβούτυρο καταναλώνεται σε πολλές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας φυστικοβούτυρου και ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ετησίως. Στην Ελλάδα η κατανάλωσή του δεν είναι πολύ μεγάλη, παρά την σημαντική διατροφική του αξία.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Το φυστικοβούτυρο είναι αρκετά θρεπτικό, πρωτεϊνούχο άλειμμα, και περιέχει πολλά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου. Περίπου δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο, περιέχουν 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 18 γραμμάρια λίπους και 6 γραμμάρια υδατανθράκων, μέρος των οποίων είναι οι φυτικές ίνες. Συνολικά η ποσότητα αυτή προσφέρει περίπου 207 θερμίδες. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε και Β6, μαγνήσιο και χαλκό. Ο χαλκός, μάλιστα, είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών, της ανοσολογικής λειτουργίας και των αιμοφόρων αγγείων.

Χάρη στα φυτικά λίπη που περιέχει, φαίνεται να βοηθά στη διατήρηση της καλής χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Η διαχείριση αυτών των επιπέδων στο σώμα σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ακόμα, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Προσοχή, ωστόσο, χρειάζεται στην αγορά, καθώς κυκλοφορούν και είδη με επιπλέον σάκχαρα ή άλλες ουσίες που υποβαθμίζουν την θρεπτική του αξία. Μπορούμε να επιλέγουμε να έχουν ως βασική ύλη τα βιολογικά φιστίκια.

Είδη στην αγορά

Στο εμπόριο υπάρχουν δύο τύποι φυστικοβούτυρου. Το ένα είναι τραγανό (ή crunchy) και το άλλο το απαλό. Στο τραγανό φυστικοβούτυρο, περιλαμβάνονται μερικά κομμάτια χοντροαλεσμένου φυστικιού για να δώσουν επιπλέον υφή, πιο τραχιά. Τα φιστίκια στο απαλό φυστικοβούτυρο αλέθονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας ένα πιο ομοιογενές άλειμμα όπως το βούτυρο. Να αναφέρουμε ότι παρόλο που στην ονομασία του περιέχει την λέξη βούτυρο, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Φυστικοβούτυρο και δημιουργίες

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά ως άλειμμα, ενώ πολλές φορές συνδυάζεται και με μαρμελάδα (γνωστό και ως peanut butter jelly). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γέμιση για χειροποίητα γλυκίσματα και σε smoothie για έξτρα ενέργεια και γεύση. 

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται