Πίσω

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι

Το καλαμπόκι (ή αραβόσιτος όπως αλλιώς λέγεται) είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη δημητριακών που καταναλώνονται στην Ελλάδα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι καλαμποκιού. Υπάρχει το φρέσκο, το γλυκό κονσέρβας, το αποξηραμένο, το γνωστό σε όλους ποπ-κορν, καθώς και σε μορφή αλεύρου.

Πως επιλέγουμε

Οι λαϊκές αγορές και τα μανάβικα είναι οι καλύτερες επιλογές για να βρούμε φρέσκο και νόστιμο καλαμπόκι. Πολλές φορές για να καταλάβουμε την ποιότητα του, μπορούμε να ξεφλουδίσουμε μέρος της φλούδας για να δούμε τον καρπό. Όταν αγοράζουμε καλαμπόκι, υπάρχει μόνο ένας απόλυτος κανόνας, που λέει να μην αγοράζουμε μαλακό, καθώς είναι σημάδι αλλοίωσης και χαμηλής ποιότητας.

Προετοιμασία για την μαγειρική

Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα μόνο όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε. Η απλούστερη μέθοδος για το μαγείρεμα του καλαμποκιού είναι να το βυθίσουμε σε νερό που βράζει, για όχι περισσότερο από δύο λεπτά. Το νερό πρέπει να είναι ανάλατο, καθώς το αλατισμένο νερό τείνει να κάνει τους καρπούς σχετικά σκληρούς. Μπορούμε να αφαιρέσουμε τους καρπούς είτε με το χέρι από το κοτσάνι, είτε κόβοντας τους κάθετα με ένα μαχαίρι.

Αποθήκευση

Εάν δεν πρόκειται να το μαγειρέψουμε την ημέρα που θα το προμηθευτούμε, μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο, τυλιγμένο μέσα σε μια πλαστική σακούλα. Διαφορετικά κόβουμε τους καρπούς από τα κοτσάνια και τα μπλανσάρουμε σε βραστό νερό για 1 ή 2 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάμε σε σκεπασμένο δοχείο στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες, ή στην κατάψυξη.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται