Πίσω

Παντζάρια

Τα παντζάρι (<>Beta vulgars), είναι γνωστά και ως κοκκινογούλια.

Το πατζάρι ανήκει στην οικογένεια Amaranthaceae. Τρώγεται ολόκληρο με τη ρίζα, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και εξαιρετική γεύση. Τα παντζάρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Έχουν έντονο κόκκινο χρώμα που οφείλεται στη βουλγαξανθίνη. Φτάνουν μέχρι 1,5m σε ύψος. Βοηθάνε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης. Στην αγορά βρίσκονται είτε νωπά είτε σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες.

Καλλιέργεια παντζαριού

Ευδοκιμούν σε περιοχές με ηλιοφάνεια και σε εδάφη με καλή αποστράγγιση. Δεν αντέχουν στον παγετό. Οι σπόροι των παντζαριών μπορούν να φυτευτούν απευθείας στο χώμα. Προτιμάται όμως η σπορά τους πρώτα σε φυτώριο και στη συνέχεια η μεταφύτευσή τους στο χωράφι.

Χημική σύσταση

Στα 100g τα πατζαρια περιέχουν 88g νερό, 10g υδατάνθρακες, 2g πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγγάνιο,  βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, φυλλικό οξύ κ.ά. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτινοειδή κ.ά.). Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν είναι η βεταΐνη και η βεταλαΐνη. Στα 100g αποδίδει περίπου 43 θερμίδες.

Διαλογή παντζαριών στην αγορά

Τα παντζάρια πρέπει να έχουν λείο, σφιχτό, σκουρόχρωμο βολβό, χωρίς χτυπήματα ή σκισίματα. Επίσης αν ο φλοιός των παντζαριών τριφτεί και βγάλει υγρασία σημαίνει ότι είναι φρέσκα. Το πατζάρι καταναλώνεται ωμό, αλλά και μαγειρεμένο (ψητό, βραστό) Καταναλώνεται ολόκληρο (ρίζα, φύλλα, βολβοί). 

Τα Οφέλη τους

Το πατζάρι λοιπόν είναι ένα είδος λαχανικού με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα παντζάρια πέραν της εξαιρετικής τους γεύσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Τα πατζάρια με τα πλούσια αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά τους ενισχύουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται