Πίσω

Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα ευεργετικό φρούτο για την υγεία μας.

Το ρόδι κατάγεται από την Περσία (σημερινό Ιράν) και φυτρώνει σε μικρά, θαμνώδη δέντρα σε ζεστές και ξηρές περιοχές. Βοτανικά γνωστό ως Punca granatum, κάθε φρούτο περιέχει εκατοντάδες σπόρους (πέρλες). Τα ρόδια είναι εδώ και πολλά χρόνια βασικό υλικό στην ινδική κουζίνα, το Ιράν και την Τουρκία και αποτελεί ένα φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία. Οι ποικιλίες κυμαίνονται τόσο στο χρώμα (από  κόκκινο έως κίτρινο) όσο και σε μέγεθος. 

Οι συνταγές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ρόδι είναι ποικίλες. Προστίθενται σε σαλάτες, σε διάφορα γλυκά, ή σε σάλτσες. Ο χυμός ροδιού είναι εξίσου γευστικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτός. Μπορούμε να φτιάξουμε βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, σορμπέ ή γρανίτες αλλά και μαρμελάδες. Το ρόδι συνδυάζεται καλά με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, πλούσια κρέατα όπως αρνί, πάπια και χοιρινό και τυριά όπως φέτα.

Εναλλακτικές επιλογές

Εάν μια συνταγή απαιτεί μόνο χυμό ροδιού (σε αντίθεση με τους σπόρους), ο εμφιαλωμένος χυμός είναι πιο εύκολη επιλογή, καθώς είναι ευρέως διαθέσιμος.

Πώς να επιλέξετε

Επιλέγουμε ρόδια που είναι βαριά για το μέγεθός τους και έχουν λαμπερό δέρμα με φρέσκια όψη που είναι απαλλαγμένο από χτυπήματα, ρωγμές και στίγματα αλλοίωσης.

Πως κόβουμε τα ρόδια;

Για το καθάρισμα του ροδιού, ξεκινάμε αφαιρώντας το στέμμα του ροδιού και κόβοντας ελαφρά τη φλούδα του σε τέταρτα από άκρη σε άκρη. Μουλιάζουμε τα φρούτα σε ένα μπολ με δροσερό νερό για πέντε λεπτά και στη συνέχεια σπάμε τα βυθισμένα κομμάτια σε τμήματα με τα δάχτυλά μας και αφαιρούμε τους σπόρους. Όσον αφορά το χυμό, ανακατεύουμε τους σπόρους στο μπλέντερ μέχρι να ρευστοποιηθούν και μετά σουρώνουμε.

Τρόπος αποθήκευσης

Τα ολόκληρα ρόδια διατηρούνται καλά σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το φως του ήλιου, για αρκετές ημέρες και έως και 3 μήνες στο ψυγείο σε πλαστικές σακούλες. Οι σπόροι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Για μεγαλύτερη αποθήκευση, καταψύχουμε σε αεροστεγή δοχεία όπου θα διατηρηθούν έως και 6 μήνες. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός ροδιού μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες και να καταψυχθεί έως και 6 μήνες.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται