Οι ρίζες του φτάνουν, όπως όλα τα σιροπιαστά επιδόρπια άλλωστε, από την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο. Στις αραβικές χώρες καθιερώθηκε με το όνομα μπασμπούσα και μπορούσε ,εκτός από τα βασικά υλικά, να περιέχει τριμμένη καρύδα. Στη Τουρκία είναι αρκετά διαδεδομένο παραδοσιακό γλύκισμα γνωστό με το όνομα revani me Sherbet, εν συντομία revani που σημαίνει στα περσικά παχύρρευστο λάδι. Στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το ρεβανί ήταν ένα γλυκό που συνήθιζαν να τρώνε οι Οθωμανοί. Τον 19ο αιώνα η παραδοσιακή του συνταγή πέρασε από τους μουσουλμάνους κατοίκους σε ελληνικά χέρια. Η πόλη όμως που πρώτη άρχισε να το παράγει και να το κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα είναι η Βέροια. Η ιστορία του λοιπόν ξεκίνα από ένα μικρό γαλακτοζαχαροπλαστείο το 1886 στο κέντρο της πόλης της Βέροιας το οποίο με επίσημη άδεια από τις οθωμανικές αρχές μπορούσε να παράγει και να πουλά το άγνωστο μέχρι τότε σιροπιαστό. Με το πέρασμα του χρόνου, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον ελλαδικό χώρο και έγινε το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η συνταγή εδώ και 130 χρόνια παραμένει επτασφράγιστο μυστικό και περνά από γένια σε γένια με απόλυτη μυστικότητα. Επισκέπτες από όλη τη χώρα έρχονται ακόμα και σήμερα να γευτούν το ξακουστό ρεβανί.