Πίσω

Η ιστορία των Σου: Μια γλυκιά ιστορία από την Γαλλία

Η ανακάλυψη των Σου

Τα σου είναι κομμάτι της γαλλικής γαστρονομίας με πάρα πολλές εφαρμογές σε γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές. Αν και επικρατεί έως σήμερα η άποψη πως είναι γαλλικής επινόησης η ιστορία έρχεται να το διαψεύσει. Τα choux ή αλλιώς η “θερμή ζύμη” ανακαλύφθηκε από τον Ιταλό Σεφ Panterelli, αρχιμάγειρας στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων το 1540 μΧ. Όταν όμως η Αικατερίνη μετακόμισε στα γαλλικά ανάκτορα από την Φλωρεντία, τα σου πήραν το όνομα “pate a chaud” το όποιο στα γαλλικά σήμαινε αυτό ακριβώς, ζύμη εν θερμώ, όνομα που πιθανώς υποδήλωνε το τρόπο παρασκευής τους. Ωστόσο με τα χρόνια παραφράστηκε και απέκτησε την τελική του ονομασία «pate a choux”.

Καθώς τα σου ήταν αφράτες σφαιρικές μπουκιές ζύμης ήταν εύκολο να βρεθούν πολλές εφαρμογές στην κουζίνα. Τον 19ο αιώνα ο Γάλλος chef Marie –Antoine Careme είναι ο πρώτος που τα γεμίζει με κρέμα πραλίνας και μαρμελάδα. Με αυτό τον τρόπο τα σουδάκια αποτέλεσαν τη βάση και για άλλα γλυκά όπως η τούρτα Σαιν Ονορέ, τα σου αλά κρεμ, τα Paris Brest, τα παστάκια éclair  και το προφιτερόλ είναι μόνο κάποια που περιλαμβάνουν σου. 

Διαφήμιση

Τα παστάκια Éclair

Αρχικά αυτό το παστάκι με το αφράτο γεμισμένο σου με κρέμα σε σχήμα ράβδου και καλυμμένο με γλάσο μέχρι το 1850 μ.Χ. ονομάζονταν και ως το “ψωμί της δούκισσας”, ένα επιδόρπιο που γλύκανε έως τότε μόνο ουρανίσκους προνομιούχων Γάλλων.

Αργότερα βαφτίστηκε και ως éclair, που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει αστραπή, ίσως χάρη στο σχήμα τους ή ακόμα και επειδή τα ακαταμάχητα εκλεράκια τρώγονται με ταχύτατο ρυθμό, αστραπιαία. Στις μέρες μας έχουν προκύψει πολλές παραλλαγές της ίδιας αρχικής συνταγής σε όλα τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία ανά τον κόσμο αλλά το κλασσικό éclair ακόμα ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.  

Διαφήμιση

Το προφιτερόλ

Μια ακόμα γλυκιά συνταγή που περιέχει γεμισμένα σου είναι το αγαπημένο προφιτερόλ. Η συνταγή τους προέκυψε μόλις τον 19ο αιώνα όταν ο περίφημος chef Marie –Antoine Careme τα γέμισε με κρέμα ζαχαροπλαστικής και στη συνεχεία με σαντιγί και τα περιέχυσε με σάλτσα σοκολάτας. Αν και στη χώρα μας το προφιτερόλ έμελλε να γίνει ένα από τα πιο αγαπητά γλυκά ζαχαροπλαστείου στη Γαλλία τα προφιτερόλ παρασκευάζονται φρέσκα γεμισμένα με παγωτό και με επικάλυψη ζεστής λιωμένης σοκολάτας ενώ σερβίρονται μόνο σε μπιστρό και εστιατόρια ως επιδόρπιο. 

Τώρα που διαβάσατε για την ιστορία των σου δοκιμάστε να φτιάξετε και τη συνταγή για σου από την Αργυρώ:

Διαφήμιση

Εσείς τι γλυκό θα φτιάχνατε με σου;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται