Τα σου είναι κομμάτι της γαλλικής γαστρονομίας με πάρα πολλές εφαρμογές σε γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές. Αν και επικρατεί έως σήμερα η άποψη πως είναι γαλλικής επινόησης η ιστορία έρχεται να το διαψεύσει. Τα choux ή αλλιώς η “θερμή ζύμη” ανακαλύφθηκε από τον Ιταλό Σεφ Panterelli, αρχιμάγειρας στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων το 1540 μΧ. Όταν όμως η Αικατερίνη μετακόμισε στα γαλλικά ανάκτορα από την Φλωρεντία, τα σου πήραν το όνομα “pate a chaud” το όποιο στα γαλλικά σήμαινε αυτό ακριβώς, ζύμη εν θερμώ, όνομα που πιθανώς υποδήλωνε το τρόπο παρασκευής τους. Ωστόσο με τα χρόνια παραφράστηκε και απέκτησε την τελική του ονομασία «pate a choux”.
Καθώς τα σου ήταν αφράτες σφαιρικές μπουκιές ζύμης ήταν εύκολο να βρεθούν πολλές εφαρμογές στην κουζίνα. Τον 19ο αιώνα ο Γάλλος chef Marie –Antoine Careme είναι ο πρώτος που τα γεμίζει με κρέμα πραλίνας και μαρμελάδα. Με αυτό τον τρόπο τα σουδάκια αποτέλεσαν τη βάση και για άλλα γλυκά όπως η τούρτα Σαιν Ονορέ, τα σου αλά κρεμ, τα Paris Brest, τα παστάκια éclair και το προφιτερόλ είναι μόνο κάποια που περιλαμβάνουν σου.