Passion fruit: Το φρούτο του πάθους με πλούσια αρώματα

Εάν πρέπει να μιλήσουμε για αρωματικά φρούτα, τότε το πάσιον φρουτ (passion fruit) ή αλλιώς φρούτο του πάθους είναι ίσως η κατάλληλη επιλογή. Πρόκειται για ένα εξωτικό, άκρως αρωματικό φρούτο, το οποίο παράγεται σε πολλές χώρες, με την Βραζιλία να είναι η κυριότερη χώρα. Η γεύση του είναι μοναδική, αφήνοντας μια γλυκόξινη επίγευση.

Διατροφική Αξία

Το φρούτο του πάθους είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, καθώς και βιταμίνης C και Α. Μάλιστα, καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επιπλέον, περιέχει κάλιο, σίδηρο, χαλκό και φώσφορο. 

Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, μειώνει το ποσοστό χοληστερόλης στο αίμα, ενώ τα πλούσια αντιοξειδωτικά που περιέχει τονώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Φαίνεται πως δρα ευεργετικά σε παθήσεις του αναπνευστικού, όπως είναι το άσθμα.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιούμε φρούτα του πάθους σε ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος, του ήπατος, του ουροποιητικού συστήματος όπως και για την μείωση του σωματικού μας βάρους. Τέλος, προσφέρουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και συμβάλλουν στην μείωση των καρκινικών κυττάρων.

Επιλογή και Συντήρηση

Τα φρούτα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, αν και η καλύτερη σεζόν είναι το χειμώνα. Το φρούτο εξωτερικά έχει σκούρο κόκκινο έως μπορντό χρώμα ενώ υπάρχουν και ποικιλίες ακόμα και με κίτρινο. Περιβάλλεται από παχιά λεία κηρώδη επιφάνεια, ενώ στο εσωτερικό του είναι γεμάτο με σπόρους.  

Αν στην επιφάνεια του φρούτου εμφανιστούν ζάρες είναι σημάδι ότι ο χρόνος ζωής του φρούτου τελειώνει και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Τα ώριμα φρούτα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Μπορούμε όμως να τα διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση για μήνες καταψύχοντάς τα ολόκληρα.

Τρόποι κατανάλωσης

https://www.argiro.gr/2022/05/passion-fruit-to-frouto-tou-pathous-me-plousia-aromata/