Πίσω

Pavlova ένα από τα ωραιότερα γλυκά του κόσμου. Γιατί δακρύζει η Pavlova;

Η Pavlova είναι ένα αέρινο γλυκό με μαρέγκα. Εύκολο και οικονομικό γλυκό που γίνεται με ασπράδια αυγού και ζάχαρη και σιγοψήνεται σε χαμηλό φούρνο μέχρι να σταθεροποιηθεί και να μετατραπεί σε ένα λευκό σύννεφο τραγανής μαρέγκα.

Η αυθεντική συνταγή pavlova θέλει σωστό ψήσιμο ώστε στο τέλος να έχουμε τραγανή κρούστα εξωτερικά και ελαφρώς μαστιχωτή καρδιά.

Οι υφές της pavlova είναι αυτές που σε τρελαίνουν στην κάθε μπουκιά.

Το όνομα της οφείλεται στη Ρωσίδα μπαλαρίνα Pavlova. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία διεκδικούν τον τίτλο της γενέτειρας αυτού του θεσπέσιου γλυκού.

Όμως η συνταγή Pavlova όσο εύκολη φαίνεται και όσο απλά είναι τα υλικά, χρειάζεται λίγη προσοχή για να έχεις σίγουρη επιτυχία. Από την πείρα μου μέσα στις κουζίνες, γιατί φτιάχνω συχνά αυτό το γλυκό στα μενού μου, έχω εντοπίσει μερικά σημεία και θέλω να σας τα επισημάνω γιατί μπορεί κι εσείς να τα βρείτε μπροστά σας.

Διαφήμιση

Γιατί δακρύζει η Pavlova;

Έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές αφού φτιάξατε την συνταγή, ότι η Pavlova μετά το ψήσιμο αρχίζει και δακρύζει σαν να τρέχει σιρόπι στο κάτω μέρος της;

Γιατί δακρύζει όμως; Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:
Η ζάχαρη αρχίζει και λιώνει και με το ψήσιμο μετατρέπεται σε σιρόπι αφενός λόγω της υγρασίας.

Υγρασία στην pavlova

Η συνταγή επηρεάζεται από την υγρασία της ατμόσφαιρας αλλά και του χώρου. Ποτέ δεν φτιάχνουμε pavlova μια μέρα βροχερή με αυξημένη υγρασία ή σε μια κουζίνα όπου βράζετε φαγητό και υπάρχουν υδρατμοί. Η υγρασία είναι ο εχθρός της pavlova.

Η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρασία από τον χώρο, τα ασπράδια όμως δεν μπορούν να συγκρατήσουν την υγρασία με αποτέλεσμα να δακρύζει και να τρέχει υγρή η ζάχαρη στην Pavlova.

Διαφήμιση

Ζάχαρη που δεν χτυπήθηκε σωστά

Ένας άλλος λόγος που βγάζει υγρασία η Pavlova είναι ότι δεν χτυπήθηκε σωστά η ζάχαρη μέσα στα ασπράδια και δεν ενσωματώθηκε σωστά.

Γι’ αυτό, πρέπει η ζάχαρη να είναι ψιλή κρυσταλλική και πρέπει να μπαίνει σταδιακά μέσα στη μαρέγκα ούτως ώστε να προλαβαίνει να διαλυθεί σε δόσεις όταν δουλεύει το μίξερ.

Κάθε κόκκος ζάχαρης που μένει αδιάλυτος μέσα στη μαρέγκα βάζει σε κίνδυνο το τελικό αποτέλεσμα.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβεις ότι η κρυσταλλική ζάχαρη έλιωσε σωστά, είναι να πιάσεις στα δυο δάχτυλα λίγη μαρέγκα και να νιώσεις την βελούδινη υφή της χωρίς να ξεχωρίζεις την ζάχαρη στο άγγιγμα.

Προσοχή στο χτύπημα των ασπραδιών

Όταν χτυπήσεις υπερβολικά τα ασπράδια πριν βάλεις την ζάχαρη τότε η μαρέγκα θα χάσει την βελούδινη υφή της και θα σχηματίζει κόμπους – κομμάτια.

Τα ασπράδια με το πολύ χτύπημα πριν την προσθήκη της ζάχαρης αλλά και μετά, χάνουν τη συνοχή της δομής τους και μετά δεν απορροφούν την ζάχαρη.

Σαν αποτέλεσμα έχουμε να δακρύζει η Pavlova στο τελείωμα του ψησίματος αλλά και μετά από αυτό.

Διαφήμιση

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε, να θυμάστε ότι σε μια ημέρα με πολλή υγρασία δεν φτιάχνουμε Pavlova.
Προσέχουμε να διαλύεται σταδιακά η ζάχαρη στα ασπράδια. Δεν την προσθέτουμε όλη μονομιάς.
Δεν παραχτυπάμε τα ασπράδια πριν ή μετά την προσθήκη ζάχαρης.
Ακολουθώντας την συνταγή και τις οδηγίες μου θα φτιάξετε την καλύτερη πάβλοβα και θα εισπράξετε συγχαρητήρια.

Γέμιση για πάβλοβα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετές επιλογές στην γέμιση για πάβλοβα:
Σαντιγί, χτυπημένη κρέμα με γιαούρτι, κρέμα λεμόνι, κρέμα σοκολάτας ή ακόμα και παγωτό.

Φρέσκα φρούτα εποχής είναι ιδανικά για το γαρνίρισμά της.

Ακόμα και σάλτσα φρούτων όπως σάλτσα με φρούτα δάσους, σάλτσα φράουλα ή κεράσι είναι ιδανικές για εντυπωσιακό γαρνίρισμα.

Καλή επιτυχία και να θυμάστε ότι είμαι πάντα εδώ για να σας δίνω απαντήσεις σε κάθε απορία στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική. Εσείς απλά αφεθείτε στην μαγεία της κάθε συνταγής.

Μάθε για την ιστορία πίσω από την πάβλοβα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται