Κεράσι γλυκό του κουταλιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Κόκκινα κεράσια ερμητικά κλειστά σε βάζα!

Κεράσι γλυκό του κουταλιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Κόκκινα κεράσια ερμητικά κλειστά σε βάζα!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 2 βάζα

Για το γλυκό του κουταλιού κεράσι

  • 1 κ. κεράσια (κατά προτίμηση πετροκέρασα) καθαρισμένα
  • 1 κ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. νερό
  • Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. ασβέστη (σβησμένο) προαιρετικά
  • 2 lt νερό (προαιρετικά)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κεράσια σφιχτά και τραγανά

    Αφήνουμε στο ψυγείο για μία νύχτα τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη.

    Ανακινούμε τη κατσαρόλα από τα χερούλια.

    Κεράσι γλυκό του κουταλιού

    Για να φτιάξουμε κεράσι γλυκό του κουταλιού, διαλέγουμε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα. Χρησιμοποιούμε γάντια στο καθάρισμα γιατί βάφουν το δέρμα.

    Διαλύουμε τον ασβέστη σε 2 λίτρα νερό μέχρι να ασπρίσει καλά το νερό.

    Τοποθετούμε μέσα τα κεράσια ή τα πετροκέρασα και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει ώστε τα κεράσια να γίνουν τραγανά.

    Αν δεν βρείτε ασβέστη βάλτε τα κεράσια σε μπολ με νερό και 2-3 λεμόνια κομμένα και στυμμένα (και τις λεμονόκουπες).

    Αφού περάσουν οι 2 ώρες ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα με μπόλικο νερό.

    Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια πάνω από μια κατσαρόλα ώστε να συλλέξουμε τους χυμούς τους.

    Είναι προτιμότερο να βγάλουμε τα κουκούτσια με την ανάποδη της φουρκέτας για να μη λιώσουν.

    Ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1/2 φλ. νερό και φυλάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό.

    Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις.

    Αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να κατεβάσουν τα κεράσια τους χυμούς τους.

    Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στα κεράσια και τη ζάχαρη το 1/2 φλ. τσαγιού νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε.

    Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς από την επιφάνεια.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15΄.

    Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως, καλυμμένο με μια πετσέτα και όχι με καπάκι.

    Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10΄-15΄ για να δέσει.

    Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.

    Αφού αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα από τα χερούλια.

    Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.

    Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο ο πιο απλός τρόπος είναι να στάξουμε μία σταγόνα στο νύχι στον αντίχειρα. Αν τρέχει δεξιά-αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, αν στέκεται είναι δεμένο.

    Αν το σιρόπι δεν δέσει σωστά, είναι δηλαδή αραιό, σύντομα θα μουχλιάσει το γλυκό. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμε προσεχτικά τη μούχλα και το ξαναδένουμε.

    Αντίθετα, αν σφίξει πολύ το σιρόπι, σύντομα το γλυκό θα ζαχαρώσει. Τότε προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναδένουμε.

    Στο τέλος ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.

    Χρόνος αναμονής: 24 ώρες

    Αγαπάτε τα κεράσια; Δείτε περισσότερες φανταστικές γλυκές συνταγές εδώ!

    Δείτε εδώ περισσότερα μυστικά για τα γλυκά του κουταλιού:

    Τα μυστικά

    Ποια είναι η αγαπημένη σας γεύση παγωτού;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×