Πίσω

Ροδάκινα, τώρα στα μέσα του καλοκαιριού ξεκινάει η σεζόν τους

Τα ελληνικά ροδάκινα φημίζονται σε όλο τον κόσμο

Ροδάκινα, γιαρμάδες, νεκταρίνια και λεμονάτα λευκόσαρκα είναι όλα ποικιλίες ροδάκινου που σε τρελαίνουν με τους χυμούς τους και την ζουμερή αρωματική σάρκα τους.

Τα ελληνικά ροδάκινα φημίζονται σε όλο τον κόσμο μιας και η Ελλάδα είναι η τέταρτη ροδακινοπαραραγωγός χώρα παγκοσμίως. Ιδιαίτερα τα ροδάκινα ΠΟΠ Νάουσας στην Βόρεια Ελλάδα γίνονται ανάρπαστα στις αγορές όλου του κόσμου.

Τα ροδάκινα κατάγονται από την Ασία όμως εδώ στην χώρα μας το κλίμα της Ελλάδας, το έδαφος και οι καλλιέργειες στάθηκαν ιδανικά για να ευδοκιμήσουν και να αποδώσουν καρπούς μοναδικούς και σπάνιους. Τώρα, στα μέσα του καλοκαιριού, αρχίζει η συγκομιδή τους και κρατάει όλο τον Αύγουστο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδάκινου με διαφορές στο χρώμα της φλούδας, στην σάρκα, στο άρωμα και στην γεύση. Όλα όμως είναι ροδάκινα και χαρακτηρίζονται από τα πλούσια αρώματα και την ζουμερή σάρκα τους

Ροδάκινα, διάλεξε τα σωστά φρούτα για το τραπέζι σου

Τα πρώτα ώριμα ροδάκινα κάνουν την εμφάνιση τους στα τέλη Ιουνίου. Όμως, η καλύτερη περίοδος τους είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Τα ώριμα ροδάκινα είναι πολύ αρωματικά και ελαφρώς ελαστικά όταν τα αγγίζεις. Όταν αγοράζεις ροδάκινα πρέπει η φλούδα να είναι λεία χωρίς χτυπήματα και σημάδια.

Ροδάκινα & η συντήρησή τους

Τα ροδάκινα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια συντήρησης γι’ αυτό θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε σωστά. Για να συντηρήσεις σωστά τα ροδάκινα χρειάζεται δροσερή θερμοκρασία. Η ζέστη τα ωριμάζει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να αρχίζει η ζύμωση και να χαλάνε γρήγορα. Αν υπάρχει δροσερός χώρος στο σπίτι και τα ροδάκινα είναι ελαφρώς άγουρα τότε ακουμπήστε σε ένα ταψί με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω και βάλτε στα δροσερό και σκιερό σημείο του σπιτιού.

Ακριβώς δηλαδή όπως κάνουμε με την συντήρηση της ντομάτας. Αν τα ροδάκινα είναι πολύ ζουμερά και ώριμα, τότε πρέπει να τα συντηρήσεις στο ψυγείο στο ράφι των φρούτων για λίγες ημέρες. Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι στο ψυγείο βάζουμε μόνο ώριμα φρούτα και ποτέ τα άγουρα. Τα άγουρα φρούτα που μπαίνουν στο ψυγείο αφυδατώνονται σκληραίνουν και δεν ωριμάζουν ποτέ.

Το μυστικό με την μπανάνα και τα ροδάκινα το ξέρεις;

Υπάρχει ένα τρικ για να ωριμάσουν γρήγορα τα άγουρα ροδάκινα. Αυτό το κόλπο είναι οι ώριμες μπανάνες. Οι ώριμες μπανάνες εκκρίνουν ειδικά ένζυμα που βοηθούν στην ταχεία ωρίμανση των ροδάκινων αλλά και άλλων φρούτων. Δεν έχετε πάρα να βάλετε τα άγουρα ροδάκινα στην ίδια χάρτινη σακούλα με ώριμες μπανάνες. Έτσι, σύντομα τα ροδάκινα θα ωριμάσουν και θα είναι έτοιμα για κατανάλωση η μαγείρεμα.

Ροδάκινα - συντήρηση στην κατάψυξη

Τα ροδάκινα συντηρούνται για πολλούς μήνες στην κατάψυξη. Τα κόβουμε σε κομμάτια τα μοιράζουμε σε σακουλάκια τροφίμων και τα χρησιμοποιούμε έτσι όπως είναι παγωμένα για παγωτό,  smoothie ή σάλτσα φρούτων για γλυκά.

Ροδάκινο κομπόστα και μαρμελάδα ροδάκινο για τον χειμώνα

Ένας άλλος τρόπος να συντηρήσεις τα ροδάκινα για τον χειμώνα είναι να φτιάξεις ροδάκινα κομπόστα με σιρόπι και να τα συντηρήσεις σε βάζα για πολλούς μήνες.

Επίσης η μαρμελάδα ροδάκινο είναι ένας καλός τρόπος συντήρησης του ροδάκινου, κρατώντας όλη την πλούσια γεύση και τα αρώματα του σε βαζάκια.

Δες παρακάτω περισσότερες συνταγές με ροδάκινα.

Διαφήμιση

Πώς σου αρέσουν τα ροδάκινα;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται