Τα μήλα και οι ποικιλίες τους

Τα μήλα θα μπορούσε να πει κανείς με βεβαιότητα ότι είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα. Και πώς δεν θα μπορούσαν να είναι αφού είναι πεντανόστιμα, χορταστικά, θρεπτικά και προσφέρουν πολλές επιλογές. Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, πολύχρωμα, μαλακά ή τραγανά, υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και έτσι το μήλο ωμό ή μαγειρεμένο μπορεί να ικανοποιήσει κάθε γούστο και προτίμηση.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάνω από 7.000 γνωστές ποικιλίες μήλων. Στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε πάνω από 10 διαφορετικά είδη μήλων που μπορούμε να βάλουμε στο καλάθι μας. Τα περισσότερα είναι ελληνικής παραγωγής αλλά εισαγωγές μήλων γίνονται και από τρίτες χώρες όπως Ιταλία, Αμερική, Χιλή, Τουρκία και σπανιότερα από τη Γαλλία. Ανάλογα πάντα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα της κάθε ποικιλίας.

Διάλεξε τα μήλα που αγαπάς και φτιάξε φανταστικές ή και αλμυρές συνταγές!

Μηλόπιτα, Tarte tatin, γλυκό φιρίκι αλλά και χοιρινά μενταγιόν με σάλτσα μήλου είναι μόνο ενδεικτικές από τις συνταγές με μήλο!

Starking Delicious

Πρόκειται για τα πιο δημοφιλή μήλα στην ελληνική αγορά. Είναι κατοχυρωμένα με ΠΟΠ στη Ζαγορά Πηλίου. Κυκλοφορούν στην αγορά με τη σφραγίδα «Ζαγορίν» του τοπικού συνεταιρισμού. Έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα και μεγάλο αστραφτερό καρπό και μοναδική γεύση.

Delicious Πιλαφά

Τα συγκεκριμένα delicious είναι μια παλιά ποικιλία μήλων. Καλλιεργούνται κυρίως στο αρκαδικό οροπέδιο και φέρουν ονοματεπώνυμο αλλά και σφραγίδα ΠΟΠ.  Είναι μήλα όψιμα, με θαμπή, κοκκινωπή φλούδα, μαλακόσαρκα και ελαφρώς υπόξινα, με ανεπανάληπτο, νοσταλγικό άρωμα.

Φιρίκι

Τα φιρίκια είναι από τις πιο παλιές ελληνικές ποικιλίες μήλων. Καλλιεργείται από τον 18ο αιώνα και είναι κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ στο Πήλιο. Έχει μικροσκοπικό μακρουλό καρπό με γλυκιά γεύση και επίμονο άρωμα.

Δοκίμασε να φτιάξεις γλυκό φιρίκι και θα με θυμηθείς.

Ρενέδες

Άλλη μια δυσεύρετη πλέον παλιά ελληνική ποικιλία. Έχουν καρπό μεγάλο, χορταστικό και πεπλατυσμένο, με κιτρινοπράσινη φλούδα με καφέ στίγματα. Η σάρκα τους είναι συνεκτική, χυμώδης, με γεύση υπόξινη.

Granny Smith

Πρόκειται για υβριδικά μήλα αφού είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης δύο ειδών. Κατάγεται από τη Αυστραλία και πήρε το όνομά του από τη γιαγιά Mary Ann Smith Sherwood που το πρωτοδημιούργησε. Είναι μεγάλα, πράσινα, φακιδωτά, όψιμα ξινόμηλα. Με ζουμερή λευκή τραγανή σάρκα, και λεπτό άρωμα.

Pink Lady

Ντελικάτα και κομψά σε όψη, με ροζέ φλούδα με πράσινες λεπτομέρειες, έχουν σάρκα σφριγηλή, ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά. Έρχονται με σφραγίδα που εγγυάται την ποικιλία τους.

Royal Gala

Αυτή η ποικιλία κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και είναι η πρώτη ποικιλία που βγαίνει στην αγορά προς το τέλος καλοκαιριού. Έχουν μαλακή φλούδα στις αποχρώσεις του ροζ και του κίτρινου, είναι γλυκόξινα, ζουμερά και αρκετά αφράτα.

Golden Delicious

Μπορεί να τα έχετε ακούσει και ως μπανανόμηλα. Είναι κατακίτρινα και ολοστρόγγυλα μήλα και πολύ αρωματικά. Είναι λεπτόφλουδα, με σφριγηλή, αφράτη και χυμώδη σάρκα.

Μήλα Fuji

Πολλοί το θεωρούν την τοπ ποικιλία μήλων. Και δεν έχουν άδικο αφού είναι πολύ νόστιμα και αρωματικά, μεγάλα μήλα. Είναι ολοστρόγγυλα, με χρώμα κόκκινα-πορτοκαλί και σάρκα γλυκιά, τραγανή και ιδιαίτερα χυμώδη. Κατάγεται από την πόλη Fujisaki και είναι ένα μείγμα Red Delicious και Ralls Janet.

https://www.argiro.gr/2022/09/ta-mila-kai-oi-poikilies-tous/