• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
220
  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • 7 κ.σ. ζάχαρη
  • 7 μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)
  • λίγη κανέλα
  • 60 γραμ. βούτυρο (κρύο σε κομματάκια)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  • Για το σερβίρισμα
  • γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα ή παγωτό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τάρτα μήλου ανάποδη (Tarte tatin)

    Για την ανάποδη τάρτα μήλου (tarte tatin) με σφολιάτα και καραμελωμένα μήλα,

    γνωστή και ως τάρτα τατέν (tarte tatin). Η τραγανή τάρτα μήλου από την Αργυρώ είναι φανταστική. Πρώτα, για την ταρτ τατέν συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά. Στη συνέχεια,

    • Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.
    • Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι και τη βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα. Την παγώνουμε για λίγο στην κατάψυξη να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
    • Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο). Βάζουμε τη ζάχαρη σταδιακά στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη που βάλαμε προσθέτουμε την επόμενη.
    • Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.
    • Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους.
    • Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα.
    • Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
    • Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 15′.
    • Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο.
    • Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα.
    • Με μία μαρίζ, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα.
    • Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.
    • Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου (tarte tatin) από την Αργυρώ στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
    • Αφήνουμε την ταρτ τατέν να σταθεί για περίπου 10′ και να κρυώσει ελαφρά.
    • Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τραγανή τάρτα μήλου από τα τοιχώματα του τηγανιού.
    • Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.
    • Κόβουμε την tarte tatin σε κομμάτια και την σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, γιαούρτι ή κρέμα.

    Μυστικά για την ανάποδη ταρτ τατέν

    • Πριν αναποδογυρίσετε την τάρτα μήλου από την Αργυρώ μην αφήσετε να κρυώσει τελείως, γιατί σφίγγει η καραμέλα και δεν θα πέφτει. Επίσης, μην την αναποδογυρίζετε ζεστή γιατί θα διαλυθεί.
    • Το χρώμα και η υφή που έχουν τα καραμελωμένα μήλα, εξαρτάται από την ποικιλία των μήλων που θα διαλέξετε, καθώς και από το πόσο ώριμα είναι αυτά. Σε γενικές γραμμές τα μαλακά μήλα λιώνουν και χάνουν το σχήμα τους ενώ τα πιο σφιχτά κρατούν το σχήμα τους.
    • Τα μήλα στη βάση του τηγανιού πρέπει να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και να μην έχει κενά.
    • Αν θέλετε να αρωματίσετε την tarte tatin μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια, κανέλλα, αστεροειδή γλυκάνισο ή φρέσκο τζίντζερ.

    Αν σας άρεσε η ανάποδη, τραγανή τάρτα μήλου από την Αργυρώ, σίγουρα θα λατρέψετε και την παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται