Πίσω

Ανακύκλωση στο σπίτι: Προστάτεψε το περιβάλλον από το σπίτι σου!

Η αξία της ανακύκλωσης

Η αξία της ανακύκλωσης είναι γνωστή σε όλους μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι το πόσο εύκολα μπορούμε να την εφαρμόσουμε μέσα στο σπίτι μας. Ιδιαίτερα η κουζίνα μας, είναι ο χώρος στον οποίο κρύβονται πολλά μυστικά της ανακύκλωσης. Αν τα ανακαλύψουμε, θα βάζουμε κι εμείς καθημερινά το λιθαράκι μας για την προστασία του πλανήτη.

Βασικό είναι να γνωρίζουμε ποια υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί, ακόμα και υπολείμματα φαγητού, και στη συνέχεια να τα διαχωρίζουμε, ώστε να τα τοποθετήσουμε στους αντίστοιχους κάδους.

Έξυπνες ιδέες ανακύκλωσης στο σπίτι

Άδεια γυάλινα βαζάκια

Μια έξυπνη και νόστιμη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα άδεια γυάλινα βάζα. Τουρσιά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού θα αξιοποιήσουν κατάλληλα τα δοχεία αυτά. Επίσης, μπορούμε να γεμίσουμε τα βαζάκια με διαφόρων ειδών ζυμαρικά και να διακοσμήσουμε τα ράφια μας. 

Συμμετοχή των παιδιών στην ανακύκλωση

Τι καλύτερο να περνάμε στιγμές δημιουργίες με τα παιδάκια μας; Τα πλαστικά κεσεδάκια από τα γιαούρτια μπορούν να μετατραπούν σε γλαστράκια, όπου θα «φυτέψουμε» φακές και άλλα όσπρια που θα ομορφύνουν το παράθυρο της κουζίνας μας, με την υπογραφή των μικρών μας!

Και επειδή από μικρά μαθαίνουν, μπορούμε να τοποθετήσουμε σε κεντρικό εμφανές σημείο του σπιτιού μικρούς κάδους για να θυμίζουν σε όλη την οικογένεια την σημασία της ανακύκλωσης. Ειδικά, καπάκια από μπουκάλια, λάμπες και μπαταρίες είναι εύκολο να τα συγκεντρώνουμε.

Διαφήμιση

Τσάντες για σούπερ μάρκετ

Η επίσκεψή μας στο σούπερ μάρκετ είναι ακόμα μια αφορμή να συμβάλλουμε στην προστασία της φύσης. Ήδη εφαρμόζεται η απόσυρση των πλαστικών τσαντών. Μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με τσάντες από ανακυκλώσιμο πλαστικό ή, ακόμα καλύτερα, με υφασμάτινες σε διάφορα σχέδια που θα ομορφύνουν τις αγορές μας και θα αναδείξουν το στυλ μας!

Λάδι φριτέζας

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι και το χρησιμοποιημένο λάδι της φριτέζας ανακυκλώνεται! Αρκεί να γεμίζουμε μπουκάλια και να τα μεταφέρουμε στα σημεία όπου συλλέγονται. Αποφεύγουμε έτσι να μεταφέρουμε τα λίπη στους σωλήνες του νεροχύτη μας.

Διαφήμιση

Λίπασμα από την κουζίνα μας

Αν έχουμε κήπο ή ένα μικρό μπαλκόνι με γλάστρες, το καλύτερο λίπασμα προέρχεται από την κουζίνα μας! Τσόφλια αυγών και φλούδες από διάφορα φρούτα και πατάτες αποτελούν την ιδανική «τροφή» για πολλά φυτά.

Κανένα χαρτί χαμένο

Για αυτούς που κάνουν δουλειά γραφείου ή… διαβάζουν πολύ, μια έξυπνη ιδέα για να σώσουν το περιβάλλον είναι να χρησιμοποιούν ως πρόχειρο σελίδες από χαρτί που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει και δεν χρειάζονται και βέβαια, να εκτυπώνουν και στις δύο πλευρές του χαρτιού.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές λύσεις και ιδέες να βάλουμε την ανακύκλωση στην ζωή μας ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στην διάσωση του περιβάλλοντος. Ας κάνουμε, λοιπόν, την αρχή!

Εσείς κάνετε σωστή ανακύκλωση στο σπίτι σας; Μάθε τους κανόνες για σωστή ανακύκλωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται