Η γλυκοπατάτα δεν λέγεται τυχαία γλυκό-πατάτα καθώς ξεχωρίζει για τη γλυκιά της γεύση αλλά και το χρώμα της. Ενώ είναι ένα λαχανικό που έχει συνδεθεί πολύ με τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια τα τελευταία χρόνια βρίσκει μεγαλύτερο έδαφος στην ελληνική κουζίνα. Και αυτή η αυξανόμενη προτίμησή της δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ιδιαίτερης και αγαπητής της γεύσης αλλά και της θρεπτικής της αξίας. Έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, θειαμίνη, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Β6 και D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη.
Λόγω των θρεπτικών της συστατικών, η κατανάλωση γλυκοπατάτας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνει καλό στην καρδιά και το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει το σάκχαρο και κάνει καλό στα μάτια.
Από τα μεγαλύτερα ατού που έχει η γλυκοπατάτα είναι και το ότι μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, δίνοντας μια νόστιμη γκάμα επιλογών. Μπορεί να γίνει τηγανητή, βραστή, ψητή στο φούρνο ή τη σχάρα και πουρές. Μπαίνει σε σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά, σε αλμυρές ή γλυκές πίτες και τάρτες και συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κρέας και πουλερικά.