«Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;»
Λίγο ή πολύ όλοι θυμόμαστε την παλιά διαφήμιση που μας προέτρεπε να καταναλώνουμε πορτοκάλια για να προσλαμβάνουμε την απαραίτητη βιταμίνη C για τον οργανισμό μας που περιέχουν γενικώς όλα τα λεγόμενα εσπεριδοειδή. Το λεμόνι, το νεράντζι, το γκρέιπφρουτ, το περγαμόντο, το μανταρίνι, το κουμκουάτ, το μοσχολέμονο και φυσικά το πορτοκάλι είναι μερικοί από τους καρπούς αειθαλών δέντρων που ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Στην Ελλάδα πορτοκαλιές καλλιεργούνται κυρίως στις νοτιότερες περιοχές χάρης στο εύκρατο τους κλίμα. Η Αργολίδα, η Άρτα, η Χίος, η Λακωνία είναι μερικές από τις περιοχές όπου φιλοξενούνται σημαντικοί πορτοκαλεώνες της χώρας μας. Μολονότι δεν γνωρίζουμε αν το πορτοκάλι ταυτίζεται με το « χρυσό μήλο» των Εσπερίδων , σύμβολο γονιμότητας και έρωτα που δώρισε η Γαία στον γάμο του Διός με την Ήρα, οι αρχαίοι Έλληνες πιθανώς να γνώριζαν το φρούτο αυτό με την ονομασία «περσικό μήλο» όπως αναφέρεται και στα κείμενα του αρχαίου βοτανολόγου Διοσκουρίδη.