Φοβούμενοι πως πρόκειται για ένα διαιτολόγιο φτωχό σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, να τονίσουμε πως το περιορισμένο διάστημα της νηστείας, που μπορεί να κυμαίνεται από 7 έως 40 ημέρες, δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις. Επιπλέον, πλέον η αποχή από τα ζωικά προϊόντα είναι ασφαλής καθώς πολλά φυτικά τρόφιμα έχουν εμπλουτισθεί με επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Κυκλοφορούν πολύσπορα ψωμιά αλλά και δημητριακά εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες, ενώ τα όσπρια και το ταχίνι είναι ούτως ή άλλως τροφές πλούσιες σε συστατικά που έχει και το κρέας και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πολλά σαρακοστιανά και γενικά νηστίσιμα φαγητά.
Και για όσους έχουν απορίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι να περιλαμβάνει το σαρακοστιανό τους τραπέζι, ας δούμε τις σχετικές συμβουλές του παπα-Συναδινού από τον 17ο αι.:
“Ω αδελφέ μου ηγαπημένε, και όταν αρχίσεις την μεγάλη Σαρακοστή να νηστεύης, την καθαρή εβδομάδα την Δευτέρα και Τρίτη και Τετράδη, να νηστεύης το τριήμερον και να τρώγης από μίαν βολάν την ημέραν όλην την Σαρακοστήν, πάρεξ το Σαββατοκύριακον. Και οψάρι και κρέας και ωά και τυρόν να μη φάγης όλην την Σαρακοστήν. Και την Μεγάλην Πέμπτην ωσάν φάγης από το μεσημέρι και κάτου πλέον να μην φάγης ψωμί έχω το μεγάλο Σάββατο το δειλινόν, διότι αυτό είναι κύριο και καθολικόν τριήμερον”