Την στιγμή που δοκιμάζουμε έναν εργολάβο, στο μυαλό μας πάντα έρχονται παιδικές γευστικές αναμνήσεις. Αυτό το γλυκό κέρασμα με την γήινη γεύση αμυγδάλου και τούτο το ομολογουμένως παράξενο όνομα έρχονταν συνήθως σε κουτιά ζαχαροπλαστείων σε ονομαστικές γιορτές ή σε επίσημες εκδηλώσεις και μας εξέπληττε ευχάριστα με την γεμάτη του γεύση και την φίνα του εμφάνιση. Πως όμως αυτό το αγαπημένο γλυκό πήρε το ασυνήθιστο όνομα καθώς και την προέλευση του θα δούμε ευθύς αμέσως.
Εργολάβος, ένα κέρασμα από τα παλιά
Από την Γαλλία με αγάπη
Ο εργολάβος δεν είναι άλλο από ένα ολοστρόγγυλο γλυκό, εύθρυπτο εξωτερικά και τρυφερό εσωτερικά, φτιαγμένο από αμυγδαλόψιχα και μαρέγκα το οποίο γεμίζεται συνήθως με κρέμα βανίλια και πάντα διακοσμημένο με ένα ψημένο αμύγδαλο. Η παρασκευή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς το μείγμα του πρέπει, αφού χτυπηθεί η αμυγδαλόψιχα με τα ασπράδια αβγού και την ζάχαρη, να ψηθεί σε σιγανή θερμοκρασία για να μας δώσει αυτό το τραγανό και συνάμα μαστιχωτό αποτέλεσμα. Η συνταγή του είναι εμπνευσμένη σαφώς από τα γαλλικά macaron, ένα γλυκό γνωστό ήδη από την εποχή της Αναγέννησης στην Ευρώπη το οποίο μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα πήρε την τελική του μορφή από Γάλλο ζαχαροπλάστη και εμπλουτίστηκε με κρέμα βουτύρου. Παρόλο αυτά όμως σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, όπου η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι ανθηρή, αντίστοιχα γλυκά με βάση τον καρπό του αμυγδάλου είναι ιδιαιτέρως αγαπητά. Στην Λομβαρδία της Ιταλίας παρασκευάζουν τα amaretti, στην Ισπανία τα almendrados ενώ τέλος στην Τουρκία φτιάχνουν τα acibadem.
Ο εργολάβος από την δεκαετία του 1960 στο σήμερα
Στην Ελλάδα το γλύκισμα αυτό έγινε αγαπητό κυρίως κατά την περίοδο της δεκαετίας του ’60 στα μεγάλα αστικά κέντρα, την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης της χώρας. Φημολογείται λοιπόν πως ο εργολάβος ήταν το κατεξοχήν κέρασμα που προσφέρονταν όταν υπογράφονταν τα συμβόλαια για τις αντιπαροχές μεταξύ των συμβαλλόμενων, δηλαδή οικοπεδούχων και κατασκευαστών. Πιθανότατα το προτιμούσαν γιατί εκτός από γευστικό και οικονομικό ως είδος τρώγονταν εύκολα και συντηρούνταν για πολύ. Το όνομα του καθιερώθηκε κυρίως στις μεγαλουπόλεις ενώ στα νησιά τα ονομάζουν απλώς ψητά αμυγδαλωτά για να τα ξεχωρίζουν από τα ωμά παραδοσιακά. Στην Μακεδονία, οι εργολάβοι έγιναν το επίσημο κέρασμα σε γάμους και αρραβώνες. Στις μέρες μας εργολάβους μπορεί κανείς να βρει σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της χώρας όλο τον χρόνο.