Το τιραμισού και η ιστορία του

Το τιραμισού είναι ένα γλυκό που μας έρχεται από την γειτονική μας Ιταλία και τα τελευταία χρονιά έχει αγαπηθεί  και στην χώρα μας.

Πρόκειται για ένα γλυκό πού αποτελείται από μπισκότα σαβουαγιάρ αρωματισμένα με καφέ espresso και αφράτη κρέμα μασκαρπόνε. Έγινε διάσημο όχι μόνο για την πλούσια και κρεμώδη γεύση του αλλά και κυρίως για τις διεγερτικές του ιδιότητες.

Όπως μαρτυρά το όνομα του, προήρθε από σύνθεση δυο ιταλικών λέξεων, από το tirarsi και το su και κατέληξε στο tiramisu (τιραμισού) που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από «τράβηξε με επάνω» ή αλλιώς «σήκωσε με ψηλά», θέλοντας έτσι να υποδηλώσει την ξεσηκωτική του γεύση κι το μεθυστικό του άρωμα από τον καφέ και το λικέρ που περιέχει. Διάφοροι ζαχαροπλάστες και σεφ ερίζουν για την δημιουργία του παραμένοντας ακόμα και σήμερα μυστήριο η ακριβής του προέλευση. Η ιστορία του και το πως αυτό το γλύκισμα κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο θα δούμε ευθύς αμέσως. 

Τρεις μύθοι & ένα τιραμισού

Το 2013 το τιραμισού ανακηρύχτηκε το επίσημο πιάτο της 6ης Παγκόσμιας Ημέρας της ιταλικής κουζίνας. Ήταν τότε λοιπόν που άνοιξε μια ατέρμονη συζήτηση για την πατρότητα αυτού του γλυκού.

Έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί διάφοροι μύθοι για την προέλευση του. Μια από αυτές τοποθετείται εκεί γύρω στον 17ο αιώνα, όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης επισκέφτηκε την πόλη της Σιένα. Τότε, οι ζαχαροπλάστες της περιοχής βάλθηκαν να δημιουργήσουν ένα γλυκό αντάξιο ενός ευγενή. Έφτιαξαν λοιπόν τον πρόγονο του τιραμισού και το ονόμαζαν «Σούπα του Δούκα». 

Μια ακόμα εκδοχή υποστηρίζει πως το τιραμισού φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 19ο αιώνα στο Τορίνο από pastry chief ως δώρο στον κόντε Καβούρ ο οποίος εκείνη την εποχή  προσπαθούσε να ενοποιήσει τα ιταλικά κρατίδια σε ένα έθνος. Όσο ρομαντική  και να ακούγεται αυτή η εκδοχή, δεν βρέθηκαν πήγες να το επιβεβαιώνουν.

Τέλος, ένας μύθος  λέει πως το εν λόγω επιδόρπιο δημιουργήθηκε  το 1950 στην Κορνία σε ένα ξενοδοχείο με το όνομα  “Roma di Tolmezzo” αλλά κι αυτή η φήμη δεν επιβεβαιώνεται.  

Από το Τρεβίζο στην παγκόσμια αναγνώριση

Και ερχόμαστε στο 1981 και σε ένα ξενοδοχείο στο Τρεβίζο το “Alle Beccherie” όπου οι μάγειρες δημιούργησαν ως επίσημο γλυκό το τιραμισούΛέγεται μάλιστα πως έμπνευση τους στάθηκε η κρέμα σαμπαγιόνε (αβγό χτυπημένο με ζάχαρη) που κατανάλωναν ως τονωτικό οι αγρότες της περιοχής.  Έπειτα, προστέθηκε και το τυρί μασκαρπόνε και το τιραμισού απέκτησε την συνταγή που όλοι γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε. 

Διαβάστε επίσης για την ιστορία του μπακλαβά.

https://www.argiro.gr/2023/04/to-tiramisou-i-istoria-tou/