Το κλασικό τιραμισού, όλοι το αγαπάμε. Φτιάξτε όμως και δοκιμάστε και αυτό το θεϊκό και αφράτο κέικ τιραμισού με παντεσπάνι χωρίς αυγά και με απίστευτη...

Το κλασικό τιραμισού, όλοι το αγαπάμε. Φτιάξτε όμως και δοκιμάστε και αυτό το θεϊκό και αφράτο κέικ τιραμισού με παντεσπάνι χωρίς αυγά και με απίστευτη λαχταριστή κρέμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Θα παραμιλάνε όλοι!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
216

Για το κέικ

  • 125 γρ. φρέσκο γάλα
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 150 γρ. βούτυρο (μαλακό)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • 2 βανίλιες (ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή εσάνς πικραμύγδαλο)
  • 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 πρέζα/ες σόδα μαγειρικής
  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι καφέ

  • 1 φλ. καφέ εσπρέσσο (ρόφημα)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ. λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)

Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά

  • 350 γρ. τυρί μασκαρπόνε θερμ. δωμ.
  • 4-6 κ.σ. άχνη ζάχαρη (κατά βούληση)
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή (κρύα)
  • 100 γρ. σοκολάτα σε τρίμματα
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο κακάο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

    Παγώνουμε το γλυκό για τουλάχιστον 2 ώρες.

    Για το παντεσπάνι

    Βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι.

    Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

    Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μίγμα.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.

    Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

    Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό.

    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2 με 3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα για κέικ.

    Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

    Το καλό χτύπημα των αυγών με το μίξερ εξουδετερώνει την μυρωδιά τους.

    Προσθέτουμε και τις βανίλιες.

    Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα.

    Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.

    Για το ψήσιμο

    Ισομοιράζουμε το μίγμα στα δυο ταψάκια.

    Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 25 λεπτά περίπου.

    Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε.

    Όταν ψηθούν τα κέικ, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού.

    Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού.

    Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.

    Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.

    Σε αυτό το στάδιο, και αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες ή τυλιγμένα καλά με μεμβράνη, στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

    Διαφήμιση

    Για το σιρόπι καφέ

    Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στο ζεστό καφέ.

    Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

    Διαφήμιση

    Για την κρέμα

    Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).

    Με σύρμα, ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει.

    Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα, αναδιπλώνουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

    Διαφήμιση

    Για το σερβίρισμα

    Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα.

    Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ.

    Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού.

    Πασπαλίζουμε με την μισή σοκολάτα ξύσμα.

    Αναποδογυρίζουμε το άλλο κέικ στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. Το βάζουμε με την σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο κέικ.

    Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ.

    Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού.

    Πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτα και παγώνουμε το κέικ τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο.

    Λίγο πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε το κέικ σε ταψάκι μακρόστενο 22×32.

    Αφού κρυώσει το κόβω κατά μήκος στη μέση και κάθε νέο κομμάτι το κόβω οριζόντια στη μέση. Έτσι έχω 4 μακρόστενα παντεσπάνια.

    Στήνω σαν μακρόστενο κέικ ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κρέμας τιραμισού για πιο εντυπωσιακό γλυκό.

    Αν μπορείτε αφήστε το τιραμισού με παντεσπάνι αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα, θα γίνει ακόμα πιο μαγικό το κέικ τιραμισού.

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου για τιραμισού δείτε και τη παρακάτω κλασική συνταγή:

    τιραμισού - τιραμισού αργυρώ - κλασικό τιραμισού - τιραμισού συνταγή - τιραμισού με σαβαγιάρ - τιραμισού εύκολο - σπιτικό τιραμισού - συνταγή για τιραμισού - συνταγή τιραμισού - τιραμισού με παντεσπάνι - τιραμισού ελαφρύ - αργυρώ μπαρμπαρίγου τιραμισού
    Διαφήμιση

    Ποιο γλυκό ψυγείου προτιμάτε;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται