Η Λέσβος και η κουζίνα της

Γευστικό ταξίδι στη Λέσβο

Η Λέσβος, το νησί των ποιητών της  Σαπφούς και του  Αλκαίου, του ζωγράφου Θεόφιλου και του Στρατή Μυριβήλη είναι το τρίτο σε έκταση μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου. Κατοικήθηκε το 3000π.Χ από Αιολείς και αποτέλεσε εύρωστο κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για αιώνες μέχρι αναπόφευκτα να πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων το 1462. Τον 20ο αιώνα, μόλις τον 1923, απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και έγινε η πρώτη πύλη υποδοχής των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας. Όπως είναι φυσικό, ο πολιτισμός και η γαστρονομία της επηρεάστηκε από τους διαφόρους πληθυσμούς που πέρασαν από το νησί και άφησαν την σφραγίδα τους στη κουλτούρα του νησιού.  

Οι συνταγές της Μυροβόλου Λέσβου

Η Λέσβος, δέχτηκε πολιτισμικές επιρροές από τους πληθυσμούς της Ανατολής, τους Οθωμανούς αλλά και  από Δυτικούς όπως οι Βένετοι και  οι Γενοβέζοι. Η πλούσια και ποικιλόμορφη κουζίνα της έχει να επιδείξει παραδοσιακές μοναδικές συνταγές που μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα όποιον τις δοκιμάσει. Η λεσβιακή κουζίνα λοιπόν έχει μια πληθώρα  από πιάτα θαλασσινών, κρεατικών και λαχανικών που ικανοποιούν κάθε ουρανίσκο.

Πιάτα με θαλασσινά

Στην κατηγορία των ψαρομεζέδων συγκαταλέγονται ο γαύρος στο φούρνο με ούζο και ρίγανη, τα  γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και αμύγδαλα,  οι σαρδέλες γεμιστές με σκόρδο και κάππαρη, τα χτένια πιλάφι και μια μεγάλη ποικιλία από αλίπαστα όπως αντζούγιες, λακέρδα και κολιούς παστούς. Τα μύδια και οι γαρίδες σαγανάκι με πικάντικη σάλτσα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν.

Τοπικές σπεσιαλιτέ

Η γαστρονομία του νησιού αυτού  όμως έχει και ευφάνταστες συνταγές με λαχανικά όπως το σφουγγάτο με κολοκύθι, τα  λεγόμενα « λουλούδια» τα οποία δεν είναι άλλο από γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες και τα σουγάνια, γεμιστοί κρεμμυδοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά. Για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας αρνάκι γεμιστό με σταφίδες και κουκουνάρι, κεφτέδες με άρωμα ούζου και μπιφτέκια ψημένα σε νερατζόφυλλα. 

Ιδιαίτερες γεύσεις που μπορεί κανείς να βρει μόνο σε αυτό το νησί είναι επίσης  γεμιστές ντομάτες και μελιτζάνες με χταπόδι, σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα και λαχανοντολμάδες με γέμιση μπακαλιάρου και καρότο. 

Η έντονη επιρροή από την κουζίνα των Μικρασιατών αποτυπώθηκε και σε δυο ακόμα συνταγές όπως οι γκιουζλεμέδες, δηλαδή  πιτάκια τηγανητά με χειροποίητο φύλλο και φυσικά το αρνί γιαουρτλού. 

Συνταγές όλο γλύκα

Εννοείται πως η κουζίνα της  Λέσβου ξεχωρίζει και για τις γλυκές της συνταγές οι οποίες είναι ξεκάθαρα επηρεασμένες από την Πολίτικη και Μικρασιατική κουζίνα. Ο μπακλαβάς με αμυγδαλόψιχα και ανθόνερο, η πλανζέτα (σιροπιασμένα γεμιστά φύλλα με καρύδι ή αμύγδαλο) και τέλος οι γλυκιές κολοκυθόπιτες. 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις γεύσεις και τα αρώματα της Λέσβου διάβασε και το επόμενο άρθρο.

https://www.argiro.gr/2023/05/i-lesvos-kai-i-kouzina-tis/