Εκτέλεση
Με ένα μαχαίρι, καθαρίζουμε προσεκτικά τις ίνες από τις κολοκυθοκορφάδες. Τις πλένουμε πολύ καλά και τις στραγγίζουμε.
Στη συνέχεια, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια 5-6 εκ.
Καθαρίζουμε τους κολοκυθοανθούς αφαιρώντας τον κίτρινο στήμονα. Τους πλένουμε με προσοχή.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις κολοκυθοκορφάδες με τα λουλούδια τους, το κρεμμύδι, τις πατάτες, την ντομάτα, τα μικρά κολοκυθάκια ολόκληρα και το δυόσμο.
Τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μία κούπα νερό.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και το μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη ένταση της εστίας στο μέτριο και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά, ανάλογα από το πόσο τρυφερές είναι οι κολοκυθοκορφάδες.
Στο τέλος το φαγητό θα μείνει με το λάδι του και λίγους ζωμούς από τα λαχανικά.
Το σερβίρουμε πάντα σε βαθιά πιάτα περιχύνοντας κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Το συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί και, αν θέλουμε, με λίγο τυρί.
Ευχαριστούμε την οικογένεια Θεοχάρη από το Αρχοντικό Ανυφαντή στη Ζάτουνα Αρκαδίας που την μοιράστηκε μαζί μας.