Γεμιστές σαρδέλες, τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα και ψημένες στα κάρβουνα! Πανεύκολος και πρωτότυπος μεζές για να τον απολαύσετε με...

Γεμιστές σαρδέλες, τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα και ψημένες στα κάρβουνα! Πανεύκολος και πρωτότυπος μεζές για να τον απολαύσετε με όλους.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
12

Για τις σαρδέλες γεμιστές σε αμπελόφυλλα

  • 1/2 kg μεγάλες σαρδέλες
  • 2 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • Αλάτι
  • Για το σερβίρισμα
  • Ντοματίνια
  • Βασιλικό
  • Ελαιόλαδο
  • Ξίδι
  • Αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 400 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το καθάρισμα των ψαριών

Αφαιρούμε το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες.

Φροντίζουμε τα δύο φιλέτα να μείνουν ενωμένα (πεταλούδα).

Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε όλες τις σαρδέλες τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Για να γεμίσουμε τις σαρδέλες

Στο μπλέντερ ψιχουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί.

Το βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο.

Αλατίζουμε τη γέμιση και ζυμώνουμε τα υλικά.

Γεμίζουμε με λίγο μείγμα μία-μία τις σαρδέλες και τις κλείνουμε με το άλλο φιλέτο.

Για την σαρδέλα γεμιστή στο φούρνο τυλίγουμε την κάθε σαρδέλα με αμπελόφυλλο.

Ψήνουμε τις σαρδέλες στα κάρβουνα 3΄- 4΄ από κάθε πλευρά.

Κόβουμε σε μπολ τα ντοματίνια, προσθέτουμε 1 κ.σ. ξίδι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά.

Σε πιατέλα κάνουμε στρώση τη σαλάτα και από πάνω αραδιάζουμε τις γεμιστές, τυλιχτές σαρδέλες.

Περιχύνουμε με τα υγρά της σαλάτας.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων παρουσιάζοντας αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς. Οι σαρδέλες αποτελούν από τις καλύτερες επιλογές ψαριών αναφορικά με την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Ντοματίνια, μαϊντανός, σκόρδο, αμπελόφυλλα μας δίνουν πολύτιμα καροτενοειδή και πολυφαινόλες απογειώνοντας τη θρεπτική αξία της καθαρά ελληνικής μεσογειακής αυτής συνταγής.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται