Πίσω

Μαγείρεψε τα καλύτερα και πιο νόστιμα όσπρια

όσπρια είναι πολύ οικονομικά, πεντανόστιμα και απαραίτητα για τη διατροφή μας. Έχουν υψηλή βιολογική αξία και αν συνδυαστούν σωστά, όπως με δημητριακά, μας δίνουν πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος. Είναι πηγή φυτικών ινών και προβιοτικών, ουσίες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Και αν είστε από εκείνους που πιστεύουν πως οι υγιεινές τροφές δε μπορούν να είναι εξίσου νόστιμες, τα όσπρια θα σας αλλάξουν γνώμη.

Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή σε συνδυασμό με κρέας, ψάρι και χόρτα. Είναι τέλεια για σαλάτες, σούπες, αλλά και ως κυρίως γεύμα. Ζεστά ή κρύα (στις σαλάτες) είναι πεντανόστιμα, γι’ αυτό και θα δείτε ότι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, τα συναντούμε σε πολλές παραλλαγές και αποτελούν βασική τροφή για πολλούς λαούς.

Ας δούμε όμως, ορισμένα μυστικά για τα όσπρια, που εγγυώνται την επιτυχία του πιάτου σας.

1. Όταν αγοράζουμε όσπρια (φασόλια ή γίγαντες) προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο, δείγμα πολυκαιρίας και κατά συνέπεια θα βράσει δύσκολα.

2. Τα περισσότερα όσπρια, γενικά, πριν μαγειρευτούν πρέπει να τα μουλιάσουμε από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό για να φουσκώσουν (ρεβίθια, γίγαντες). Άλλα πάλι, τα νεροβράζουμε για 5′ και πετάμε το πρώτο νερό πριν τα μαγειρέψουμε (φακές, φασόλια, μαυρομάτικα).

3. Στο μούλιασμα των οσπρίων προσθέτουμε λίγη μαγειρική σόδα. Τα βοηθάει να γίνουν πιο βραστερά.

4. Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα όσπρια. Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.

5. Η προσθήκη του ελαιόλαδου στον τελευταίο βρασμό χυλώνει περισσότερο τα όσπρια.

6. Εάν αγοράζουμε χύμα όσπρια, ελέγχουμε πόσο σκληρά είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε το όσπριο και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό, δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.

7. Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και θα έχετε στο πιάτο σας τα πιο νόστιμα όσπρια.

Και αφού έμαθες για την υψηλή βιολογική αξία που έχουν τα όσπρια, πάρε ιδέες πως θα τα μαγειρέψεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται