Porridge γλυκό ή αλμυρό για πρωινό, θρεπτικό και χορταστικό, μια υγιεινή συνταγή γεμάτη ωφέλη για την υγεία.

Τι είναι το πόριτζ;

Το πόριτζ είναι θρεπτικός χυλός που παρασκευάζεται σε λίγα λεπτά. Απαραίτητο υλικό για πόριτζ βρώμης, είναι οι ολόκληρες νιφάδες βρώμης.

Θεωρείται πολύ υγιεινό σαν πρωινό ή σαν ελαφρύ γεύμα.

Μπορεί να γίνει πόριτζ γλυκό για πρωινό χωρίς ζάχαρη, ή πόριτζ νόστιμο με αβγό, τυρί και λαχανικά σαν κανονικό γεύμα.

Το porridge με βρώμη χρειάζεται ελάχιστο μαγείρεμα για να μετατραπεί σε χυλό ή μπορείς να φτιάξεις overnight oats σε βαζάκια, χωρίς καθόλου μαγείρεμα.

Κλασική συνταγή porridge

Η κλασική συνταγή porridge με βρώμη, είναι πανεύκολη. Βάζουμε τις νιφάδες βρώμης με το γάλα αμυγδάλου ή με νερό και ελάχιστο αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε για 5-10’ μέχρι να μετατραπεί σε χυλό παχύρευστο.

Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται πάντα από το είδος της βρώμης που θα χρησιμοποιήσουμε.

Αν είναι κομμένες οι νiφάδες βρώμης, το πόριτζ θέλει ελάχιστα λεπτά μαγείρεμα. Αν είναι ολόκληρες νiφάδες χρειάζεται γύρω στα 10’ μαγείρεμα και πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να μην εξατμίζονται τα υγρά.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να προσθέσετε έξτρα υγρό κατά το μαγείρεμα ώστε να έχετε την ρευστότητα που επιθυμείτε.

Καρυκεύουμε με γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο ή βανίλια.

Αφού πήξει ο χυλός και ομογενοποιηθεί η βρώμη με το υγρό μπορούμε να δροσίσουμε το porridge με λίγο γάλα ή γάλα αμυγδάλου.

Το σερβίρουμε σκέτο ή με φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα.

Μέλι, σιρόπι ή καστάνη ζάχαρη μπορεί να δώσει έξτρα γλύκα στο πόριτζ με βρώμη.

 

Αλμυρό ποριτζ με αυγό

Αν θέλεις όμως να φτιάξεις ένα πόριτζ νόστιμο γεύμα τότε παραλείπεις όλα τα γλυκαντικά και απλά βράζει την βρώμη με το νερό και το αλάτι.

Η αναλογία είναι 1 μέρος βρώμη, 2 μέρη νερό και βράζουμε πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αν θελουμε πιο αραιό πόριτζ, αφού μαγειρευτεί και αποσύρουμε από την φωτιά τότε προσθέτουμε λίγο γάλα κι ανακατεύουμε τον χυλό βρώμης.

Καρυκεύουμε με πιπέρι στο τέλος και προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Σερβίρουμε το αλμυρό πόριτζ με αυγά μάτια  ή βραστό αυγό, ντομάτα, μανιτάρια ή άλλο λαχανικό.

Το πόριτζ στην γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή του δεν παύει να είναι μια από τις πιο υγιεινές συνταγές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, θρεπτικό και χορταστικό γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε λιπαρά.

Ένα γεύμα που προκαλεί κορεσμό ο οποίος διαρκεί για πολλές ώρες και σου δίνει ενέργεια χωρίς να νιώθεις το αίσθημα της πείνας.

Πόσες θερμίδες έχει το porridge;

Η βασική συνταγή πόριτζ με βρώμη, έχει ελάχιστες θερμίδες στην μερίδα. Περίπου 200 θερμίδες ανά μερίδα.

Προσοχή στο γαρνίρισμα, γιατί ανάλογα με αυτά που θα επιλέξετε να γαρνίρετε το υγιεινό μπολ porridge, θα αλλάξουν και οι θερμίδες.

Το πόριτζ εκτός από βρώμη μπορεί να παρασκευαστεί και με σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι κλπ.

Διάβασε επίσης για την αξία του ισορροπημένου πρωινού.

https://www.argiro.gr/2023/05/porridge-glyko-i-almyro-gia-proino-threptiko-kai-chortastiko-mia-ygieini-syntagi-gemati-ofeli-gia-tin-ygeia/