Πίσω

Σελινόριζα: συντήρηση στην κατάψυξη

Η χειμωνιάτικη ρίζα που ταιριάζει τέλεια με κρέας αλλά και θαλασσινά. Τώρα τους χειμερινούς μήνες την βρίσκουμε σε αφθονία και απογειώνει όλα τα μαγειρέματα. Όταν μαγειρευτεί έχει μαγικά αρώματα, μοναδική γεύση και είναι πολύ εύκολη στο μαγείρεμα.

Γίνεται ψητή, τηγανητή αλλά και βραστή. Αυτή η ρίζα με την ανώμαλη άγρια επιφάνεια έχει τέτοια απαλή υφή και κρύβει μέσα της απίστευτη γεύση, τόσο που με προκαλεί κάθε φορά να την μαγειρέψω διαφορετικά. Όμως τώρα που είναι στην καλύτερη εποχή της μπορούμε να την συντηρήσουμε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες. Έτσι κάθε φορά που μαγειρεύεις την έχεις έτοιμη καθαρισμένη να πει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φαγητό. Γίνεται ογκρατέν με τυριά, πουρές, σάλτσα, σαλάτα και γενικά μαγειρεύεται όπως όλες οι ρίζες.

Έχει κατάλευκη σάρκα που όμως αν την κόψεις και μείνει τότε μαυρίζει γιατί οξειδώνεται. Σε γενικές γραμμές όταν την αγοράζουμε, την συντηρούμε σε δροσερό σκοτεινό σημείο για πολλές ημέρες. Όμως αν θέλεις να την συντηρήσεις για αρκετό καιρό τότε εδώ σου έχω αναλυτικά τον τρόπο.

Βήμα βήμα σελινόριζα στην κατάψυξη
Όταν την αγοράζουμε και πριν καθαρίσουμε τη φλούδα, πρέπει να την πλύνουμε πολύ καλά. Λόγω της άγριας επιφάνειας κρατάει πολύ χώμα επάνω ειδικά στο κάτω μέρος που εξέχουν τα ριζώματα του υλικού. Ένα καλό πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό για αρχή είναι μια χαρά να φύγουν τα πολλά χώματα και να μην λερωθεί η λευκή σάρκα με το μαχαίρι. Μετά αν είναι πολύ μεγάλη την κόβουμε στη μέση και με μαχαίρι κοφτερό αφαιρούμε τη φλούδα. Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή σε φέτες ανάλογα για την χρήση που προορίζεται.

Βάζουμε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσει και στύβουμε ένα λεμόνι. Βυθίζουμε μέσα τα κομμάτια σελινόριζα. Βράζουμε για 2-3’ και αμέσως μεταφέρουμε τα κομμάτια με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κοπεί ο βρασμός.
Την στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι και την αποθηκεύουμε σε μερίδες μαγειρέματος. Ιδανικά μέσα σε σακουλάκια τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς, αφαιρώντας τον περιττό αέρα.
Παγώνουμε στην κατάψυξη και τη συντηρούμε έτσι για πολλούς μήνες, χωρίς να αλλοιωθεί το υλικό και να οξειδωθεί το χρώμα της. Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε σούπα λαχανικών ή χοιρινό με σέλινο προσθέστε μέσα και κομμάτια σελινόριζας που έχετε καταψύξει. Απογειώνει την νοστιμιά σε όλα τα φαγητά.

Περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που την καθιστούν ιδανική για μια ισορροπημένη διατροφή. Έχει ελάχιστες θερμίδες και πλούσια γεύση για αυτό αν κάνεις διατροφή δοκίμασε την. Έχεις την αίσθηση ότι γεύεσαι αμυλούχο υλικό, χωρίς να έχει καθόλου άμυλο.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται