• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 20 λεπτά
1

Για τη σελινόριζα ογκρατέν

  • 3 πράσα τρυφερά
  • 1 σελινόριζα
  • 2 καρότα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ώριμη γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. μανούρι τριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά.

    Κόβουμε τα πράσα και τα καρότα σε λεπτές φέτες και τη σελινόριζα πρώτα στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες.

    Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα και τα καρότα, ανακατεύοντας τακτικά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.

    Προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα, το μοσχοκάρυδο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι.

    Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού και το αφήνουμε στη φωτιά για 3-4 λεπτά.

    Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σχοινόπρασο.

    Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο τη σελινόριζα για 3-4 λεπτά, να βγάλει όλο το άρωμά της.

    Απλώνουμε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος 2-3 κουταλιές από το μείγμα του πράσου. Κάνουμε από πάνω μία στρώση με τις λεπτές φέτες σελινόριζας.

    Ρίχνουμε λίγο μείγμα πράσου και πασπαλίζουμε με λίγα τυριά.

    Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ολοκληρώνοντας με γραβιέρα με την οποία πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια και να μαλακώσει η
    σελινόριζα.

    Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά και σερβίρουμε με κουτάλι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται