Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα Ελληνικά πιάτα, νηστίσιμο και πεντανόστιμο, το χταποδάκι με μακαρόνι δεν λείπει από κανένα τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Μεσαία
0:55

6

15 λεπτά

40 λεπτά

χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι - χταπόδι με κοφτό μακαρόνι - χταπόδι με μακαρονάκι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Τα θαλασσινά θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στο διατροφικό πλάνο της νηστείας,  καθώς περιέχουν  σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τη δυσεύρετη Β12. Ο συνδυασμός τους με το μακαρονάκι όχι μόνο απογειώνει γευστικά το πιάτο, αλλά εξασφαλίζει και  μια μοναδική διατροφική ισορροπία. Αυτό συμβαίνει γιατί προμηθεύει τον οργανισμό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες  και λιπαρά που είναι ωφέλιμα στην καθημερινότητα όλων. Συνδυάστε με μια βραστή σαλάτα.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

    1. Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο).
    2. Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μεγάλες μπουκιές.
    3. Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια.
    4. Σωτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
    5. Ρίχνουμε τα κομμάτια χταποδιού στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά.
    6. Σε αυτή τη φάση θα πάρει ένα ωραίο κόκκινο σκούρο χρώμα και θα ενισχυθεί η γεύση του.
    7. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.
    8. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα.
    9. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρουμε (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας.
    10. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, τόσο που να σκεπάζει τα υλικά μας.
    11. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
    12. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).
    13. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το κοφτό μακαρονάκι και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.
    14. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. Είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).
    15. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό το φαγητό και προσθέτουμε μέσα δύο παγάκια ώστε να πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει να βράζει το ζυμαρικό.
    16. Το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό.

Tips

  • Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι κ.λπ.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
  • Βάλτε σπιτικό πελτέ ντομάτας για να γίνει πιο νόστιμο.
Απόρρητο