Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Το ψάρι είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δίνοντας έτσι το υπόστρωμα στο σώμα μας να «χτίσει» και να διατηρήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ταυτόχρονα, εφοδιάζει τον οργανισμό μας και με την πολύτιμη βιταμίνη D. Ο ρόλος της είναι καθοριστικός στη μετατροπή των Τ-λεμφοκυττάρων σε κύτταρα δολοφόνους (NK- cells) που μπορούν και μάχονται τους εξωτερικούς εισβολείς, τα παθογόνα μικρόβια. Σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D δεν ενεργοποιείται ο αμυντικός αυτός μηχανισμός με αποτέλεσμα η εξουδετέρωση των παθογόνων ιών και βακτηρίων να μην επιτυγχάνεται. Σε αυτά προσθέστε την αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα καροτενοειδών (από σέλερι, κρεμμύδι, ντομάτα) που εξασφαλίζεται λόγω της ύπαρξης λιπαρών στη συνταγή (ελαιόλαδο, ψάρι) και αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ένα τέτοιο φαγητό δεν θα πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο.
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και αφού στραγγίζουν προσθέτουμε αλάτι στην κοιλιά κι εξωτερικά.
- Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε όλα σε λεπτές φέτες.
- Τα βάζουμε σε ταψί 30 εκατοστών.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο (κρατάμε ελάχιστο λάδι για τα ψάρια).
- Ανακατεύουμε τα υλικά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα, για 40’ μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
- Ακουμπάμε τα ψάρια πάνω στα ψημένα λαχανικά.
- Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20′, προσέχοντας να μην στεγνώσουν τα ψάρια.