Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο

Μοσχάρι χριστουγεννιάτικο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τόσο νόστιμο, τόσο μαλακό, μοσχομυριστό και χορταστικό, που αυτό το Χριστουγεννιάτικο μοσχάρι κατσαρόλας, θα κλέψει την παράσταση στο γιορτινό σας τραπέζι. Τα δαμάσκηνα μαζί με τα μανιτάρια κάνουν το μοσχάρι το πιο χριστουγεννιάτικο φαγητό. Δοκιμάστε το!

8

30 λεπτά

1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ

Εκτέλεση

ΜΟΣΧΑΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ

  1. Θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκια πέρλες (έτοιμα, κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα).
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το μπέικον να γίνει τραγανό, για 4΄- 5΄.
  3. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  4. Όταν κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε για αργότερα.
  5. Στεγνώνουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί.
  6. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  7. Αλευρώνουμε το μοσχάρι.
  8. Το ροδίζουμε στην κατσαρόλα να κάνει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τα κομμάτια που ροδίζουν τα βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  9. Όταν όλα τα κομμάτια είναι έτοιμα, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  10. Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κονιάκ και τρίβουμε την κατσαρόλα.
  11. Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο.
  12. Αφήνουμε να πάρει βράση για 15΄, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50΄ με 1 ώρα, να μισομαλακώσει το μοσχάρι.
  13. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τα δαμάσκηνα και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5΄.
  14. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.
  15. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.
  16. Αφαιρούμε το αρωματικό μπουκέτο και ρίχνουμε στη σάλτσα (εκτός φωτιάς) το παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια.
  17. Κουνάμε απαλά την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.
  18. Σερβίρουμε το κρέας με την πυκνή, σκούρα, γυαλιστερή σάλτσα και τη γαρνιτούρα του. Πασπαλίζουμε δηλαδή με πούδρα μαϊντανού και ξεροψημένο, ψιλοκομμένο μπέικον.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΡΙ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Απόρρητο