• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 λωρίδες μπέικον
  • 1½ κιλό μοσχάρι (λαιμό
  • χτένι ή κότσι)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 φλ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί (Merlot ή Syrah)
  • 2 φλ. ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 400 γραμ. κρεμμυδάκια πέρλες
  • 400 γραμ. μανιτάρια
  • 150 γραμ. δαμάσκηνα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο (πούδρα) για το σερβίρισμα
  • Για το αρωματικό μπουκέτο
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 4-5 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 10 κόκκους πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο

    Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο φανταστικό

    Αναρωτιέστε “τι να μαγειρέψω τα Χριστούγεννα”; Το χριστουγεννιάτικο μοσχάρι στην κατσαρόλα με δαμάσκηνα και μανιτάρια είναι η απάντηση για φέτος τις γιορτές. Είναι το ιδανικότερο φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Η συνταγή από την Αργυρώ είναι εύκολη και τόσο νόστιμη που θα την λατρέψουν όλοι.

    Για το Χριστουγεννιάτικο μοσχάρι κατσαρόλας,

    θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκια πέρλες (έτοιμα, κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα).

    • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το μπέικον να γίνει τραγανό, για 4΄- 5΄.
    • Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
    • Όταν κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε για αργότερα.
    • Στεγνώνουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
    • Αλευρώνουμε το μοσχάρι.
    • Το ροδίζουμε στην κατσαρόλα να κάνει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τα κομμάτια που ροδίζουν τα βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
    • Όταν όλα τα κομμάτια είναι έτοιμα, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
    • Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κονιάκ και τρίβουμε την κατσαρόλα.
    • Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο.
    • Αφήνουμε να πάρει βράση για 15΄, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50΄ με 1 ώρα, να μισομαλακώσει το μοσχάρι.
    • Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τα δαμάσκηνα και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5΄.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.
    • Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.
    • Αφαιρούμε το αρωματικό μπουκέτο και ρίχνουμε στη σάλτσα (εκτός φωτιάς) το παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια.
    • Κουνάμε απαλά την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.
    • Σερβίρουμε το κρέας με την πυκνή, σκούρα, γυαλιστερή σάλτσα και τη γαρνιτούρα του. Πασπαλίζουμε δηλαδή με πούδρα μαϊντανού και ξεροψημένο, ψιλοκομμένο μπέικον.

    Ετοιμάζεστε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Δημιουργήστε το ωραιότερο μενού των Χριστουγέννων με τις συνταγές που σας έχω εδώ!

     Εκτός από το Χριστουγεννιάτικο μοσχάρι, μοναδική συνταγή για το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι και η παρακάτω

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×