Είναι το ιδανικότερο φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Η συνταγή από την Αργυρώ είναι εύκολη και τόσο νόστιμη που θα την λατρέψουν όλοι.

Είναι το ιδανικότερο φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Η συνταγή από την Αργυρώ είναι εύκολη και τόσο νόστιμη που θα την λατρέψουν όλοι.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
278

Για το Μοσχάρι

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φέτ. μπέικον
  • 1½ κιλό μοσχάρι (λαιμό, χτένι ή κότσι)
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 φλ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί (Merlot ή Syrah)
  • 2 φλ. ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 400 γρ. κρεμμυδάκια πέρλες
  • 400 γρ. μανιτάρια
  • 150 γρ. δαμάσκηνα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο (πούδρα) για το σερβίρισμα

Για το αρωματικό μπουκέτο

  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 4-5 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 10 κόκκους πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο

    Θα χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκια πέρλες (έτοιμα, κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα).

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το μπέικον να γίνει τραγανό, για 4΄- 5΄.

    Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Όταν κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το κρατάμε για αργότερα.

    Στεγνώνουμε το κρέας σε απορροφητικό χαρτί.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Αλευρώνουμε το μοσχάρι.

    Το ροδίζουμε στην κατσαρόλα να κάνει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τα κομμάτια που ροδίζουν τα βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

    Όταν όλα τα κομμάτια είναι έτοιμα, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κονιάκ και τρίβουμε την κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο.

    Αφήνουμε να πάρει βράση για 15΄, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50΄ με 1 ώρα, να μισομαλακώσει το μοσχάρι.

    Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τα δαμάσκηνα και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5΄.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.

    Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε για επιπλέον 30΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.

    Αφαιρούμε το αρωματικό μπουκέτο και ρίχνουμε στη σάλτσα (εκτός φωτιάς) το παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια.

    Κουνάμε απαλά την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.

    Σερβίρουμε το κρέας με την πυκνή, σκούρα, γυαλιστερή σάλτσα και τη γαρνιτούρα του. Πασπαλίζουμε δηλαδή με πούδρα μαϊντανού και ξεροψημένο, ψιλοκομμένο μπέικον.

    Εκτός από το Χριστουγεννιάτικο μοσχάρι, μοναδική συνταγή για το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι και η παρακάτω:

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται