Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΝΟΥΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΝΟΥΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μπολ.
- Καλύπτουμε με ζεστό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15′.
- Στραγγίζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε το νερό.
- Το σουρώνουμε σε φίλτρο του καφέ.
- Ταμπονάρουμε το νουά με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
- Δένουμε το κρέας με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα.
- Το αφήνουμε για 40′ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τρίβουμε πιπέρι στο μοσχάρι νουά.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα και ρόδινο χρώμα.
- Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, σκόρδο, αποξηραμένα μανιτάρια και βότανα.
- Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε για περίπου 10΄-12΄να μαλακώσουν τα λαχανικά και να καραμελώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό βοδινού και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά.
- Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε αλουμινόχαρτο και καπάκι και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι σχεδόν να λιώνει. Για περίπου 2 ώρες.
- Όση ώρα μαγειρεύουμε το μοσχάρι νουά στην κατσαρόλα, κατά διαστήματα το γυρίζουμε μέσα στην σάλτσα του.
- Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και λαχανικά σοτέ.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΝΟΥΑ
- Μόλις ξαναβάλουμε το κρέας στο σκεύος σκεπάζουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 3 ώρες στους 170ºC. Το σιγανό μαγείρεμα στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μαλακώνει πολύ ακόμα και το πιο σκληρό κομμάτι κρέατος.
- Βγάζουμε το κρέας σε ξύλο κοπής και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο.
- Βάζουμε την κατσαρόλα με την σάλτσα σε δυνατή φωτιά να κατέβει ο όγκος της και να πυκνώσει η σάλτσα.
- Προς το τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο όσο ένα καρύδι στη σάλτσα για να γυαλίσει.
Tips
- Μπορούμε να κάνουμε το μοσχάρι νουά και στο φούρνο